TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Jack Dempsey tanácsai edzéshez

2015.08.03. 15:45 td_interim

78467-050-92ed8a49.jpg 

Régi dolgok, amik ma is működnek.

 

Egy igazi különlegesség ismertetésével folytatjuk sorozatunkat. Jack Dempsey Championship fighting - Explosive punching and agressive defense című könyvéből idézünk igazi, oldschool edzéstanácsokat, jóval a szteroidok és teljesítményfokozók előtti korszakból, amik kiállták az idők próbáját.

Jack Dempsey minden idők legnagyobb nehézsúlyú ökölvívó világbajnokai között van nyilvántartva. Ő volt az amerikai álom igazi megtestesítője, akinek a mérkőzései minden addigi rekordot megdöntöttek mind bevételben, mind fellépti díjazásban, mind nézőszámban. A közelmúlt nagyjai közül talán Mike Tysonnal a legkézenfekvőbb a párhuzam, bár Jack Dempsey önmagában is egy ikon, nem szükséges az összehasonlítgatás.

Éhező kisgyerekből, alkalmi munkásból és kocsmai verekedőből lett nehézsúlyú világbajnok, akinek a felesége az akkori egyik leghíresebb és legszebb hollywood-i szinésznő, Estelle Taylor lett. Kétségtelenül korának és az egész egyetemes sporttörténelemnek az egyik legmeghatározóbb személyisége volt. Nézzük meg most, hogy milyen edzéselveket követve vált a ring és az élet bajnokává.

Személyes kedvencem a kondicionálásról szóló rész. A mai korszak legelismertebb edzői ugyanezeket az elveket vallják vagy éppen kezdik újra felfedezni maguknak. Dempsey könyvét minden küzdősporttal foglalkozó szakembernek el kellene olvasnia. Jack Dempsey korában minden segédanyag nélkül bokszolták végig a maiaknál sokkal hosszabb és keményebb bajnoki mérkőzéseket, sokkal nagyobb tempóban, mint manapság. A biztonsági bunyóról nem is hallottak. "Ölj meg vagy én öllek meg!" mentalitással mentek ki minden menetre. Ehhez természetesen alapos felkészülés kellett.

Lássuk mit mondott erről Jack Dempsey:

"Sok gyakorlat fejleszti a kondíciót, míg mások a sebességet növelik, mégis egyetlen aktivitás van, ami mindkettőt egyformán fejleszti és ez a sparring. Nem helyettesíthető semmi mással. Gyakran kell sparringolnod, olyan gyakran, amennyire csak lehet. A sparring nemcsak a technikádat fejleszti, de kondicionálja is a testedet a harcra, úgy, hogy az izmaidat arra kényszeríti, hogy alkalmazkodjon az erőszakos, megtört mozdulatokhoz, ami csak a bunyóra jellemző és ami megkülönbözteti minden más sporttevékenységtől. Egy kezdőnek a sparring a legfontosabb eszköz a kondíció fejlesztéséhez."

jdspar.jpg

Az árnyékbokszot is nagy becsben tartotta. Többek között ezt írta róla a könyvében:

"Az árnyékboksz a sorban következő második legjobb módszer az állóképesség fejlesztéséhez és a technika csiszolásra. Úgy lehetne legegyszerűbben leírni, hogy küzdelem egy elképzelt ellenfél ellen. Különlegesen alkalmas a lábmunkánk javítására. Míg a profik többsége kesztyű nélkül árnyékol, addig a kezdők minden esetben viseljenek kesztyűt ennél a gyakorlatnál. A többlet súly növeli az állóképességet és kitartást. Ahogy árnyékolsz, menj végig ugyanazokon a támadó és védekező mozdulatokon, mint a sparringnál. Hogy a legtöbbet hozd ki a dologból, teljes sebességgel harcolj az elképzelt ellenfeled ellen. Túl sok bunyós lógja el ezt a melót."

A nehéz zsák is fontos szerepet kapott a felkészülésében.11 éves korától gyakorolt ezzel az eszközzel, amit eleinte saját maga készített:

"A nehéz zsák ütése a következő gyakorlat, ami erőt, állóképességet és technikai edzést tesz lehetővé... A nehéz zsákon való munka felépíti és megdolgoztatja az összes ütésben részt vevő izmot. A mellkasod, a vállaid és a karjaid megerősödnek és messziről megkülönböztethetővé válsz a többi átlagos pacáktól."

images-mf-209860-16156.jpg
A futást és az ugrálókötelet is méltatta. Érdekes módon már abban az korban is tudták, hogy a hosszútávfutás önmagában mennyire felesleges a bunyóhoz. Először nézzük Dempsey véleményét a futóedzésekről:

"A futás erősíti a lábat és fejleszti az állóképességet, mindemellett súlyvesztéshez is kiváló... Miután beleerősödtél a futásba és megszokta a lábad a terhelést, variáld a futóedzéseidet 100 yardos sprintekkel, majd válts kocogásra, árnyékbokszolj kicsit, majd kezdd újra a sprintet stb, stb.."

És az ugrálókötél:

"Ha ugrálókötelezel, egyszerre sose ugrálj mindkét lábadon, és ne is úgy, mint az iskoláslányok. Egyik lábadról a másikra ugorj. Először zavaros lesz, de hamar beleszoksz és a könnyedségeddel meg fogod lepni magadat és a barátaidat is. Hogy érdekessé tedd az ugrálást, megtanulhatod hátrafelé is hajtani és egy felugrásból kétszer megpörgetni a kötelet. Nagyon élvezetes lehet a kötéllel való munka. Gyakorolhatod közben a lábmunkát és akár még táncolhatsz is, miközben folyamatosan pörgeted a kötelet. Természetesen az edzőteremben ugrálókötelezz vagy ott, ahol az edzéseidet végzed. Legálabb két menetet ugrálj minden edzésen."

A továbbiakban a testsúlyos gyakorlatok fontosságát, a középrész és a nyak edzését és a kezek megerősítését tárgyalja.

Röviden összefoglalva tehát, Jack Dempsey erősen hitt abban, hogy a sportágspecifikus képességfejlesztést az adott sporton keresztül kell megvalósítanunk a legjobb eredmények érdekében. A kiegészítő edzésmunkába építette bele a futást, az ugrálókötelezést és a testsúlyos erőgyakorlatokat. Nem meglepő módon manapság is rengeteg edző követ hasonló megközelítést az edzéseiken.

Sajnos erről nem lehet eleget publikálni. A küzdősport edzők nem írnak cikkeket. A fitness magazinok és az ingyenes jutúbvideók nem adnak megfelelő tájékoztatást még alapszinten sem, sőt a tapasztalatlanabb olvasók körében inkább csak növelik a zavarodottságot az egymásnak ellentmondó információikkal. Vannak kiváló erő és kondicionáló edző szakemberek, akik nagyon jó cikkeket írnak és a saját területükön tényleg nagyon jók, de a küzdősportokhoz semmi közük sincs és az egyetlen tevékenységük maga az edzés. Az ilyen publikációk érdekesek lehetnek, de igyekezzünk mindig megfelelő kritikával olvasni őket.

A testépítés, a Crossfit és az erőemelés nagyon jó sportok, de a küzdősporthoz nem sok közük van önmagában. A szakmai munkánk rovására nem mehet a kiegészítő edzésünk, ezt már Jack Dempsey is tudta az első világháború idején. És ismétlem, mindezt a szteroidok és a teljesítményfokozók előtti időkben.

Természetesen nem kell Dempsey minden szavával egyetértenünk, de ahogy Bruce Lee is mondta anno híresen: "Szivd magadba azt, ami hasznos, dobd ki azt, ami nem és add hozzá azt, amit csak egyedül te tudsz!"

A könyv teljes egészében ingyenesen olvasható a legnagyobb könyvmegosztó oldalon, eredeti angol nyelven.

írta: Bronson

• TDMG ⚡ OTG •Gurulás felsőfokon: az OnTheGround profi jiu-jitsu sorozat hivatalos pólója csak rád vár. Ott figyel a...

Posted by TDMG on Thursday, July 30, 2015

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr797676328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2015.08.03. 16:25:28

Az azert a nosztalgiafaktorbol adodo tulzas, hogy a tempo magasabb volt mint manapsag. Illrtve mivel ma Dempsey csak egy kis cirkalosulyu lenne, nem 110 kilo koruli modern nehezsulyuakkal kellene osszevetni.

Àllìtòlag Bronson 2015.08.03. 17:09:26

@Irbisz: Jack Dempsey 183 centiméter magas volt és 85 kiló körül mérlegelt általában.Jess Willard,akitől megszerezte a bajnoki cimet,2 méter magas volt és 112 kiló.Billy Miske 180 centi és 90 kiló.Bill Brennan a bajnoki mérkőzésükön a 186 centijéhez 100 kilóval mérlegelt.Luis Angel Firpo 190 centiméter magas és 100 kilógramm súlyú.Willardot csak az első menetben hétszer ütötte le.Firpo ellen másfél meneten keresztül mindketten többször voltak padlón,sőt Firpo egyik ütésével ki is repitette Dempsey a ringből.Nem értem,miért ne lehetne összevetni bárkivel is.Korának és a sporttörténelemnek az egyik legnagyobb és legnépszerűbb bajnoka,aki egy olyan korban élt,amikor még a kémiai segédanyagokat még hirből sem ismerték.Valóban nem számitott nagy nehézsúlyúnak,viszont a méretbeli hátrányát kiváló lábmunkával,hajolgatással,szivóssággal és ütőerővel nagyszerűen tudta kompenzálni.A nosztalgiafaktor nem ebben az értelemben csap meg.Mikor mondjuk az akkori legnézettebb mérkőzéseit tető alá hozták,amik minden rekordot megdöntöttek(pl:az első millió dollár feletti meccspénz vagy 120 ezer néző helyszinen)akkor olyan mérkőzést produkáltak,amikről a mai napig irnak-szemben mondjuk a MayPac borzalommal vagy Klicskó bármelyik cimvédésével.Vajon száz év múlva ki milyen helyet fog az emlitettek közül elfoglalni a boksz és az egyetemes sport történelemkönyveiben?

Stallion44 2015.08.03. 21:15:44

Az egyik legkeményebb nehézsúlyú, aki valaha élt.
A mai óriásokkal szemben is megállná a helyét ;)
Jó cikk, betudnád linkelni a könyvét?

Àllìtòlag Bronson 2015.08.03. 21:56:58

www.scribd.com/doc/131954012/Jack-Dempsey-Championship-Fighting-Original-scan ,de nem én voltam,oké?Egyébként minden területet érint és még táplálkozási tanácsokat is ad,amik szintén megállják a helyüket manapság is.A tréning felépitése pedig teljesen logikus.

Stallion44 2015.08.04. 10:06:01

Köszönöm, igazi csemege.

Irbisz 2015.08.05. 12:29:39

@Àllìtòlag Bronson:
Mar bocs, de Willard egy akkori Valuev volt (illetve rosszabb mert bokszolni annyira sem tudott mint az orosz monstrum), tohonya, lassu hustorony volt, aki a Dempsey meccs elött 4 (negy!) eve nem volt ringben sem.
Szerintem nezd meg azt a meccset, ne csak olvass rola, Willard teljesitmenyere a szanalmas egy visszafogott jelzö, ma itthon talalnanak minimum 15-20 embert (nem is bokszolot :)), aki nagyobb ellenallast fejtene ki a ringben mint akkor Willard.

Ez persze nem Dempsey hibaja, aki tenyleg egy igazi american dream eletpalyat futott be, de emiatt ne ertekeljük mar azert ennyire tul, mert a vakok között felszemü letere kiraly lett.
Az meg hogy nepszerü volt a boksz aranykoraban es jatszott 120 000 nezö elött, az PR-menedszereket es bizniszmeneket befolyasolo szempont, de nem egy küzdösportblogban erv, mert attol a boksztudasa semmivel nem lett jobb, mintha csak tizedannyira lett volna nepszerü.
Ha a nepszerüseget nezed nyilvan elismertebb lesz 50 ev mulva is, de akkoriban maga a boksz is sokkal nepszerübb volt mint manapsag, masreszt, es itt mar jön a nosztalgiafaktor: ö igazabol csak nevleg volt vilagbajnok, nem volt több mint egy Eszak-amerikai bajnok, aki egyszer bunyozott egy del-amerikai csavoval (Firpo) is. Söt, igazabol az sem volt, mert kora legjobb szinesbörü bokszoloival sem meccselt, akiket Jack Johnson miatt a cimnek a közelebe sem engedtek … Erröl viszont egyreszt a legtöbben nem is tudnak, igy aztan persze hogy megy az ajuldozas, mekkora superhero is volt Dempsey.
Ma a meccsek is azert sokkal unalmasabbak a nagyközönsegnek, mert ma mar tudnak vedekezni is a legjobbak, sokkal komplexebbek mint a regiek, nem az van mint akkor, hogy szikla all nelkül alig lehetett csucsra jutni, mert a jo all potolta a vedekezest :D
Ezt jol bizonyitja, hogy az öt ketszer is leiskolazo Tunney nem a fizikumaval verte, hanem a boksztudasaval, es ha valaki, akkor ö elözte meg a korat, nem Dempsey. Sokkal jobb bokszolo volt, 2x meg is verte, a nepszerüsege megsem volt sehol aDempsey-hez merten, jol igazolja amit irtam, hogy a nepszerüseg es az abszolut ertelemben vett nivo között nem sok kapcsolat van.
Ma Dempsey cirkaloban sem lenne bajnok, egyik szervezetnel sem, a jobb nehezsulyuak meg szinten kiütnek ugy a ringböl mint Firpo, csak azutan nem maszna vissza meg idegen segitseggel sem a ringbe.

Ja, a Firpo meccs is meger egy miset, szerintem nezd meg azt is a cm/kg ertekek Boxrec-böl valo beidezese mellett, es ertekeld at, mekkora tett is egy ujabb ilyen ”bokszolo” kiutese … Szerintem csak az a kerdes, Firpon v. Willardon nevetsz többet.

Ui. Ettöl a tanacsai nem rosszak, de nem is azokat kritizaltam :)

Àllìtòlag Bronson 2015.08.06. 00:09:37

Jess Willard négy évig nem lépett ringbe a Johnson meccs után?Minden évben ringbe lépett,de a Frank Moran elleni cimvédését még talán a wikipédia is jegyzi.Jack Johnsontól kontrabunyóval vette el a cimet,Johnsont végig támadásra provokálva.Ez a Valuev stilus?Persze egy fiatalabb és formában lévő Johnson nyilván nyerhetett volna,de saját szavai szerint sem tudta volna kiütni Willardot.Ne csak a jutúb videókat nézd meg,olvasgass is egy kicsit a témáról,ha érdekel.Egyébként láttam a meccseket,talán korábban,mielőtt megszülettél.Ne engem,hanem a leirtakat támadd,ha már érzelmeket generált benned a téma.Dempsey az akkori legnagyobb volt.Ez történelem.Az akkori nivónak megfelelő teljesitményt nyújtott.A korszakos zsenik nem mindig a legnépszerűbb bunyósok,ezt tudjuk.John L. Sullivan az első hivatalos nehézsúlyú bajnok kesztyűs meccset nem is nyert,mégis a neve örökké igy fog fennmaradni.Corbett sosem volt olyan népszerű,mégis a ő boksza forradalmi volt akkoriban.Ezt úgy képzeld el,hogy lehet,hogy neked nem tetszik az új szamszung galakszi,de attól még 600 milliót eladtak belőle egy hónap alatt.Nem a 600 millió vevő véleménye a mérvadó utólag?

Irbisz 2015.08.06. 23:41:29

@Àllìtòlag Bronson:
Megneztem, nem 4, hanem 3 eve nem lepett elotte ringbe, nem igazan lenyeges kulonbseg :)És igen, inaktiv volt, par bemutato buli meccset kiveve ezalatt nem bokszolt, es nem is edzett:"Willard was not an active champion, defending the title successfully against American Frank Moran (another leading “White Hope”) in 1916, and subsequently fighting only a few exhibition matches until his bout with Dempsey. Age 37 and not well trained, he was an easy mark for Dempsey’s furious attack.":

"Jack Johnsontól kontrabunyóval vette el a cimet,Johnsont végig támadásra provokálva.Ez a Valuev stilus?"

A Dempsey elleni meccsröl beszeltem, ott azt mutatott, mert a több ev kihagyas utan elemedett korban mar csak arra volt kepes. Ne csak a könyveket bujd, nezd meg a meccset is.

"Persze egy fiatalabb és formában lévő Johnson nyilván nyerhetett volna,de saját szavai szerint sem tudta volna kiütni Willardot.Ne csak a jutúb videókat nézd meg,olvasgass is egy kicsit a témáról,ha érdekel."

Szerintem meg te olvasgass, az akkor mar inkabb csak a hobbibol bokszolgato, joval inkabb az elvezeteknek elő, a meccskor 37 eves Johnson a kubai hösegben nem csoda hogy 26 menet alatt elfogyott, ehhez nem kellett Willard zsenialitasa ...

"Egyébként láttam a meccseket,talán korábban,mielőtt megszülettél."

Alig hiszem, hacsak nem szereztel be a 60-as evekben a tengerentulrol filmfelveteleket.

Egyebkent meg ilyen kioktato stilust en is felvehetek: ha neked a meccsböl az jött le, akkor kar volt arra pazarolnod az idödet, plane irni rola. Csak ez nem vezet sehova.

"Ne engem,hanem a leirtakat támadd,ha már érzelmeket generált benned a téma"

Benned generalt erzelmeket, hogy leirtam tenyeket egy balvanyodrol. Amit irtam ugyanis azon a (egyebkent teljesen jogos) feltetelezesen kivül, hogy ma cirkaloban sem lenne bajnok, kb. mind teny volt.

"Dempsey az akkori legnagyobb volt.Ez történelem"

Legnagyobb volt, azzal a megkötesel amit irtam:

- szinesbörüek ki voltak zarva a bajnoki cim lehetösegeböl (biztos hallottal erröl, ha nem akkor lapozd fel ujra a könyveidet)

- maga a profi boksz is egy szük, belterjes vilag volt, sokkal kisebb meritessel mint a kesöbbi korokban. Dempsey konkret0an csak egy Amerika-bajnok volt.

"Az akkori nivónak megfelelő teljesitményt nyújtott.A korszakos zsenik nem mindig a legnépszerűbb bunyósok,ezt tudjuk.John L. Sullivan az első hivatalos nehézsúlyú bajnok kesztyűs meccset nem is nyert,mégis a neve örökké igy fog fennmaradni.Corbett sosem volt olyan népszerű,mégis a ő boksza forradalmi volt akkoriban."

Ezt minek irtad le? Hisz pont azt tamasztja ala, amit mondtam. Holmes meg jobb pelda erre, hogy viszonyul egymashoz a nepszerüseg, es a nagyközönseg elismertsege, meg a szakmai szempontbol vett josag.

"Ezt úgy képzeld el,hogy lehet,hogy neked nem tetszik az új szamszung galakszi,de attól még 600 milliót eladtak belőle egy hónap alatt.Nem a 600 millió vevő véleménye a mérvadó utólag"

Ez attol függ mi a szempont:

- müszaki parameterek?

- emocionalis vevöi magatartas?

- haszonkulcs/nyeresegesseg vagy egyeb üzleti meröszamok?

Különben meg az ilyen, a többsegi velemenyre törtenö hivatkozasra talaltak ki az elmes mondast "Egyel loszart, egymilliard legy nem tevedhet" (ezt most nem a Galaxy-ra ertem :))

Dempsey kemeny, megalkuvast nem türö agressziv harcmodora ertheto miert volt nepszerü, en ezt ertem, de azt is kellene latnod, ez milyen egyoldalu volt, es mennyire nem ert semmit egy iskolazott, vivo ellen, aki mai kifejezessel elve, kb. raadta a bohocsipkat a verekedesben jartas, de a technika teren komoly kihivasokkal küszködö Dempsey-re

Àllìtòlag Bronson 2015.08.07. 16:48:25

Azért csak generált benned érzelmeket,ha már olyan dolgokat a kommentjeim és a cikk mögé képzelsz,amik általam le sem lettek irva.Nem a bálványom Jack Dempsey.Sehol sem állitottam,hogy ma világbajnok lenne(ahogy Joe Louis sem lenne az és Rocky Marciano sem),viszont a saját korában az volt és legitim módon lett az,mint ahogy a cimvédései is azok voltak.A cikk a ma is helytálló és megfontolásra méltó edzéstanácsairól szóltak,illetve a szakértelmére utaltak,annak ellenére,hogy valóban nem volt egy technikai virtuóz-amit szintén nem állitott itt senki.Dempsey könyve Haisletével egyetemben a boksztörténlem két legfontosabb alapműve.
Minden más,amit tényként véltél közölni az csak vélemény.Máshol mást olvastál és neked az a verzió valamiért szimpatikusabb volt és azért neked az tény.Pedig csak közlemény.Vagy ismertél személyesen valakit,aki ott volt a meccseken?A kioktató stilust érdekes és aranyos módon nem veszed észre saját magadon,ami tényleg megmosolyogtató.
Dempsey nem egy "légy-világban" volt világbajnok és nem a "légy-világ" nehézsúlyú bokszbajnoka volt,hanem mindhárom általad felvetett nézőpont alapján ő volt az akkori világelső(müszaki parameterek,emocionalis vevöi magatartas,haszonkulcs/nyeresegesseg vagy egyeb üzleti meröszamok),de ezzel valószinűleg te is tisztában vagy.A "lehetett volna" és a "nem engedték bokszolni,pedig ha..." nevenincs világbajnoki-álomaspiránsok mit sem számitanak.Sullivan,Dempsey,Louis,Marciano és Ali a legnagyobb bajnokok,akik valaha éltek.Az akkori korok nivóját bokszolták.Még egymással sem érdemes összevetni őket,de ezt nem is kéne fejtegetni. U.I. Gondolom jártál az öreg Füzessy és a M.Peti bácsi által szervezett vetitésekre a '80as évek elején,meccseket nézni.

Irbisz 2015.08.09. 17:10:38

"Sullivan,Dempsey,Louis,Marciano és Ali a legnagyobb bajnokok,akik valaha éltek.Az akkori korok nivóját bokszolták."

Valaki igen, valaki csak papiron, vagy epp a nagyközönseg szemeben, ami nem egyenlö a legjobbal.

Sullivan-rol eleg ennyit:
"A világbajnoki cím elnyerését követően kihirdette, hogy 1.000 dollárt fizet annak, aki vele szemben négy menetnél tovább tartja magát a ringben. Azonban emellett azt is bejelentette, hogy csak fehér ellenfél ellen hajlandó kiállni."
Igy könnyü uralkodni, es tarthatjak nagynak, meg tarthatja barki a kor legnagyobbjanak, viszont azzal csak az objektivitas tökeletes hianyat bizonyitja. Akar szakertö, akar csak mezei bokszkedvelö.

Dempsey ezt nem jelentette ki, de "hala" Johnson botranyos eletvitelenek, a szinesbörüek ellene ki sem allhattak, oda sem engedtek öket a cim közelebe. Nem tudom ebben mi a "nevenincs világbajnoki-álomaspiránsok mit sem számitanak" felfogas, a szinesbörü ökölvivok hatterbe szoritasa teny, es mar akkor is eleg jok voltak.
Sparringon meg a közepsulyu Grebb-el sem boldogult, nyilvan nem allt meg elötte (Tunney-hoz hasonloan) mint a lomha Willard es Firpo-fele könnyen üthetö eleven bokszzsakok.

Ez meg Jou Louis-ra is igaz, ö mint igazi, es a feherek szamara is "elfogadhato" sportember felülhetett a nehezsulyu tronra, de utana 1o even at ellene sem alhattak ki, kiveve a vak J.H Lewis-t. Nem amerikaiak ellene sem jöhettek szoba, es azon is erdemes elgondolkozni, ha egyszem külföldi ellene, a 69-24-17-es, nem tulsagosan acelos merlegü Farr igy megizzasztotta, mire ment volna a legjobb nem amerikaiak ellen, ez sem kepzelges. Egyebkent nem veletlenül vedtek ennyire külföldiektöl, Schmeling outsiderkent kiütötte, ellentetben a könnyen lemaszarolt a hazai rivalisokkal, a noname Farr-t mar nem birta kiütni (raadasul pont Farr volt elsö cimvedese, ugy latszik tul kemenyre sikeredett, maradtak inkabb a verhetö hazai ellenfeleknel ...).

Marciano, na ha nem csak a rekordokat nezzük, az ö palyafutasa a legkevesebbet erö, hiaba a veretlensegi mitosz es a 49-0-0-as makulatlan, maig megdönthetetlen rekord. Nem csak a szamokat kell nezni, a körülmenyeket is.
Eleve a VH. kb. ket boksznemzedek palyafutasat akasztotta meg, törte derekba, ez az idöszak a nehezsuly törtenetenek leggyengebb korszaka. Nem veletlen hogy Marciano legjobb ellenfelei az egyszer mar visszavonult, megkopott, 37 eves Louis, a 38 eves Walcott es a 39 eves Moore, es a mar erösen leszalloagba került Charles voltak, ezek az eletkorok meg ma is soknak szamitanak, nem hogy abban az idöben.
Az meg nehezen bizonyithato, de a profibokszot abban az idöben erösen befolyasolo/kezben tarto (olasz)maffia pont egy nehezsulyu olasz! versenyzö karrierjet ne egyengedte, vedte volna, hat nekem nehezen elkepzelhetö, irrealis dolog lenne. Csak ugyebar egyszerübb hozsannakat zengeni valakiröl, hogy kesöi kezdes, elönytelen adottsagok ellenere hova jutott, mintsem a kulisszak möge nezni.

Ali, hat igen, ö Greatest, az ö palyafutasat ilyen esemenyek nem nagyon arnyekoljak be.

Ui. Mivel akkoriban csak videki közepiskolas voltam, nem jarhattam.

Àllìtòlag Bronson 2015.08.10. 02:45:46

Schmeling a visszavágón óriási verést kapott és mondjuk anno a kis Füzessy is kipofozott mindenkit edzésen egész a szupernehézig.Az evidenciák egymásnak felsorolgatása helyett inkább a folytatásban az olvasók számára is hasznosabb anyaggal fogok jönni a közeljövőben,Joe Louis jobbegyeneséről és hátsó lábra helyezett súlypontjáról.A multikulti összeesküvés-elméletek és az olasz maffia hihetetlenül fáraszt sajnos,mint téma.A rovat célja időtálló és gyakorlatias,az edzésekbe integrálható tanácsok és edzéselvek,technikák ismertetése.Joe Louis jobbosa Ali,Dundee,Roach és sok más szakértő véleménye alapján is tankönyvi technika volt erőben,sebességben és precizitásban is.
süti beállítások módosítása