TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Conor McGregor, Chad Mendes és a hétvégi esélyek

2015.07.07. 15:26 td_interim

100614-ufc-chad-mendes-and-conor-mcgregor-jw-pi_vadapt_620_high_0.jpg 

Fókuszban a UFC 189 főszereplői.

 

Tegyük mérlegre Conor McGregor esélyeit a hétvégi világbajnoki címmeccse előtt. A mérleg egyik oldalán ott van az a tény, hogy az ír az egyik legnagyobb tehetség állóbunyóban, aki valaha is az oktagonba lépett. A másik oldalán pedig a gondos ellenfél-választású meccsszervezések, amikkel óvatosan elterelgették a címmérkőzés lehetőségéig, birkózóktól mentesen. Az ír harcos megosztó személyisége egész tömegeit mozgatta meg a világ nem-MMA rajongó többségének. Akár a Conor-t kedvelő, vagy a Conor-t utáló tábor tagjai is legyünk, nem hunyhatunk szemet efelett sem.

A más szabályrendszerekből (ökölvívás, kickbox, muay thai) érkező nagy állóbunyósok 99%-a, aki valaha is az oktagonba lépett, elbukott az első igazán elit birkózó ellenfelével szemben. Paul Daley, Dan Hardy, Alexander Gustafsson, Michael Bisping - és még sorolhatnánk, az MMA valóságát a saját bőrükön tapasztalhatták meg, és a rajongóiknak maradt a keserű pirula. Sokuk az adott vereség után még felkészültebben tért vissza a küzdelem világába, de a legyőzhetetlenség illúziója szertefoszlott esetükben.

Conor McGregor harcolt Marcus Brimage, Max Holloway, Diego Brandao, Dustin Poirier és Denis Siver ellen a UFC égisze alatt. A levitelek elleni védekezése 100%-os statisztikát mutat ez után az öt mérkőzés után. Remek statisztika, nemdebár?

Csakhogy, ha becsukott szemmel, találomra ráböknék a UFC pehelysúlyú ranglistájára, mondjuk a top 20-ig bezárólag, akkor ilyen neveket találnék, mint Frankie Edgar, Chad Mendes, Ricardo Lamas, Dennis Bermudez, Nik Lentz, Clay Guida vagy akár Jeremy Stephens és Tatsuya Kawajiri. Bármelyikük igazi teszt lett volna Conor McGregor valódi levitelek elleni védekezésére, nem úgy, mint az öt "kickbox" meccse az oktagonban, kiskesztyűben.

Természetesen kemény ellenfeleket győzött le az ír, ezt senki sem vitatja. De öt meccs után címmeccshez jutni a UFC-ben úgy, hogy azt sem tudjuk, hogy a kihívó tud-e valamit kezdeni egy kétlábas levitellel, vagy sem? Érdekes, főleg annak tükrében, hogy mind Lamasnak, mind Mendesnek kiváló és potenciális kihívó-szintű bunyósok ellen kellett újra és újra bizonyítaniuk, hogy címmeccshez érhessenek.

Mendes szinte kizárólag grapplerekkel küzdött, és ütötte ki őket állva, viszont ő a divízió egyik legjobb birkózója is emellett. És azt ugye minden olvasó tudja már, hogy a levitelek elleni védekezés egy valódi birkózó ellen az igazi vízválasztó ebben a sportban?

Hihetjük azt, hogy Conor McGregor félhet a birkózóktól? Szerintem nem. Szerintem Conor McGregor tényleg azt hiszi, hogy bárkit meg tud állítani a saját súlycsoportjában. Az edzői is ugyanígy hisznek ebben. Aki nem hisz benne a jelek szerint, az a UFC vezetősége. Természetesen Conor McGregor nem kerülhetné el egész életében a birkózókat. Ha legyőzte volna Aldót, akkor talán a UFC benyomta volna ellene egy címvédésre Max Holloway-t, egy jó kis visszavágó-hype-pal megtámogatva az eseményt a pénztáraknál. Aztán a biztos pénz bukni látszana, mert két ember máris ott van a kötelező kihívói lista élén, Frankie Edgar és Chad Mendes, akik a UFC legjobb birkózói. És hát ugye lassan el is érkeztünk mai alanyunkhoz, a bajnok, Jose Aldo sérülése miatt Conor McGregor ellen ketrecbe lépő Chad Mendes-hez.

Vajon Conor McGregor fel tudja venni a kesztyűt érdemben egy elit birkózóval szemben, zéró tapasztalattal e körben a háta mögött? Chad Mendes állóbunyója rengeteget fejlődött az utóbbi pár évben. Aldót alaposan meg is lepte a második találkozójuk elején:

Mint tudjuk, Mendes ütött már ki ellenfeleket jobbal, ballal, belharcban, földön - de mikor földrevitelről beszélünk, akkor vajon mit mutat a teljes képlet? McGregor jelentős ütőtávbeli előnnyel rendelkezik Mendes-sel szemben. Ráadásul fordított és hosszú alapállású, tehát Mendes kedvenc kétlábas levitelére alapból nem sok esély mutatkozik. Emlékezhetünk még, Jose Aldo hogy nyújtotta meg az alapállását ellene, mikor az egylábas levitelre bement az első meccsükön:


Aldo abban is sikeres volt Mendes ellen, hogy bár az állóbunyója tényleg rengeteget fejlődött, a brazil mégis előkészítő balosok után kombinációban ütött horgokkal megkerülte Mendes terelő első kezét és egyszerű tempóváltásokkal is megzavarta, végül így győzve le őt. Mégsem szabad leírni Mendes állóbunyós trükkjeit, mert Aldo ellen kiváló szintváltásokkal készítve elő az ütéseit, rendre meglepte és eltalálta a bajnokot. Többször komolyan zavarba is hozta.

Ijesztések, dupla kézcsapdák és szintváltások - ezek Mendes állóbunyójának alapjai.

Amire én személy szerint roppant kíváncsi leszek az az, hogy Conor McGregor mit kezd egy olyan bunyóssal, aki birkózással készíti elő az ütéseit, és ütésekkel fedezi a birkózását? Mendes tipikusan olyan bunyós, aki megy előre ütésekkel, és ellenfelét a ketrechez szorítja.

Jó fej- és testmozgással kerüli el az érkező ütéseket, és ezzel a testmozgással ad plusz ütőerőt a jobbcsapottja és balhorga mögé. És mikor levitelre készül, általában egy pillanatra enyhít a nyomáson, hátralép, és hagyja az ellenfelét támadni .Majd, mikor az előretör, egyből beugrik a csípőjére, szinte tempókontraként, nagyon kevés támadható felületet mutatva az ellenfelének.

McGregor a UFC mérkőzéseinek többségén előre mozgott. Jött előre, és a bevihetetlennek látszó forgó- és ugrórúgásaival provokálta viszontválaszra az ellenfeleit. Természetesen a legtöbbször nem sétáltak olyan könnyedén bele az ír balkezes kontrájába, de ezek a rúgótechnikák ilyen reakciókat válthattak ki belőlük: "Ez hülye? Ilyen rúgásokkal próbálkozik ellenem?" és már támadnak is vissza, kicsit fejetlenebbül, mint azt egyébként tennék. Mint tette Diego Brandao is, a pehelysúly Thiago Silvája, akit a habitusa és a vérmérséklete fog vissza a valódi, benne rejlő potenciál kiteljesítésétől:

Mendes bunyója e téren hasonlít kicsit McGregoréra. Ő sem szeret első szándékból támadni, bár ez inkább legfőképpen a leviteleire igaz. Kellő előkészítés nélkül ritkán kezd neki egy földreviteli kisérletnek.

Ha Mendes lesz az agresszor, akkor a folyamatos fejmozgásával, kisebb ütőtávjával és belharcban levitelre törekedve könnyedén belenézhet az ír egyik felütésébe vagy térdrúgásába, ami pedig McGregor egyik fő fegyvere. Ráadásul Mendes nem sokszor találkozott fordított alapállású ellenféllel (utoljára 2012-ben, Cody McKenzie-vel), habár ő maga gyakran váltogatja az alapállását. Valószínűleg külharc távolságból, ütésekkel megindulva fog kezdeményezni, és erőltetni fogja a csapottakat rálépéssel, hogy klincsből vagy levitellel folytathassa a küzdelmet.

Az ütőtávbeli- és magasságfölény McGregornál van. A sebesség, robbanékonyság és erő viszont Mendes fölényét mutatja. (McGregor maga is kiváló mutatókkal rendelkezik e téren, de Mendes az egész divízió legerősebb és legrobbanékonyabb bunyósa vitathatatlanul.)

McGregor médiajelenléte elképesztő, de ez sem feledtetheti velünk a tényt, hogy a UFC-ben ideje nagy részét TV-stúdiókban és riportokat adva töltötte, míg Mendesnek már 14 meccses rutinja van (UFC/WEC).

A kondíció kérdése is Mendesnek kedvez. Vajon hogy fogja viselni McGregor az ötmenetes bajnoki mérkőzés jelentette megterhelést? Mert azt már láthattuk, hogy Chad Mendes nem lassul le a bajnoki menetekre sem.

Az állóharc kétségkívül McGregor felségterülete, viszont itt sem írhatjuk le Mendes-t, ahogy azt Aldo ellen már láthattuk. Mendes az egyik legjobb birkózó a UFC-ben. Egylábas levitelekből óriási jobb és balkezes ütések, kétlábas levitelből dobások és ground and pound mind-mind a fegyverarzenálja részét képezik. Nagyon nagy az esély arra, hogy Chad Mendes lesz az első bunyós, aki földreviszi Conor McGregort. Hogy aztán onnan hogyan tovább? Ez egyelőre - McGregor valós földharc tudományával egyetemben - még a jövő rejtélye.

Melyikük az esélyesebb a győzelemre? A fogadóirodák az írben látják a favoritot. Mindkettőjüknek vannak szignifikáns erősségei a másikkal szemben, tehát mindkettőjüknek megvan az esélye a győzelemre. Én tippelni nem szeretnék.

Vasárnap hajnalban megkoronázzák a pehelysúly első interim-világbajnokát. Ez a mérkőzés mindenképpen sporttörténelmi jelentőségű lesz.

A valósághoz hozzátartozik az is,hogy ez a meccs igazi rémálom a UFC szempontjából. McGregor az egész hypevonatát arra a vágányra terelte, amitől a UFC végig távol akarta tartani, legalább addig, amíg meg nem küzd Jose Aldóval. Ha veszít, a UFC következő lépése az Aldo-Mendes 3 lesz, viszont Conor McGregor nem lesz többet az oktagon csodája. És bármennyire is kedveljük vagy utáljuk őt, a bátorsága mindenképpen tiszteletet érdemel e téren is, és nem felejthetjük el azt sem, hogy mennyi új rajongót hozott a sportágnak.

Vasárnap hajnalban minden kiderül.

Slack mester gondolatai tolmácsolta: Bronson, aki csak a képeket nézegeti

Júliusban érkezik a TDMG, Magyarország első küzdősport és lifestyle ruhamárkája! Like-ot neki!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr947607428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása