TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Teljesen felforgathatja a sportágat a UFC új szabályozása

2015.06.30. 11:31 td_interim

gettyimages-53202683_0.jpg 

Tilos lesz az infúziós újratöltés.

 

Eddig is tudtunk, hogy kemény lesz az élet a UFC-ben július elsejétől, de most újabb nehezítésre derült fény. A jövőben tilos lesz intravénás módszereket alkalmazni fogyasztás utáni újratöltéshez. A szervezet ezzel a további csalásoknak akarja elejét venni.

A UFC új doppingellenes programja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fő irányelveit követi, de közvetlenül az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökség (USADA) ellenőrzése alatt áll. Az USADA szakemberei a most sorra látogatják az edzőtermeket, hogy informálják a sportolókat az infúziós visszatöltés betiltásáról – nemrég az American Top Teamnél jártak:

Az USADA vezetője, Travis Tygart nemrég az MMA Hour vendége volt, ahol bővebben kifejtette a témát.

Amire fontos emlékezni, az az, hogy a WADA listája nem csak tiltott anyagokat tartalmaz. Az emberek a teljesítménynövelő szerekre koncentrálnak, de a listán tiltott módszerek is szerepelnek. És ezek között ott van az infúzió használata, a géndoppingolás, az autológ, vagy homológ vértranszfúziók, ahol a mérkőzés előtt valaki más vérét juttatják a sportoló szervezetébe, és ezzel megnő az oxigénfelvevő kapacitása, gyorsabb lesz a regenerációja, és további előnyökhöz jut. Ezek az előnyök megváltoztatják a mérkőzések állását.

 

Bizonyos körülmények között a WADA engedélyezi az infúzió használatát. Amikor kórházban vagy, klinikán, műtenek. Ha ezen túl is szükséged van rá, akkor terápiás alkalmazási kivételt (TUE) kell kérvényezned. (…) Bicikliversenyeken sokszor éltek vissza az intravénás módszerekkel. Ha 50 ml-nél nagyobb mennyiségű sóoldatot juttatsz a szervezetedbe, azzal elfedheted a tiltott szerek nyomait, és megváltoztathatod a vértesztek eredményeit. És volt rá példa, hogy a sportoló belenyomott egy adag sóoldatot a karjába, amikor látta, hogy jönnek begyűjteni a vérmintáját. És egyszerűen elcsúsztatták ezt 15 perccel. Szóval ez áll a tiltás mögött.

Tygart a tiltás hírét vivő edzőterem-turnéról azt mondta, az csak a kezdet.

Lesznek a témáról oktatások, hogy biztosítsuk, ha a sportolónak szüksége van rá, de nem állnak fenn azok a körülmények, amik automatikusan engedélyeznék neki, akkor tudja, hogyan kell terápiás alkalmazási kivételért folyamodni. (…) Az oktatások kulcsfontosságú részét képezik az új programnak, biztosítani fogjuk, hogy a sportolók teljesen a tudatában legyenek a szabályoknak, annak, hogyan tartsák be őket, hogy ne legyenek nem szándékos szabálysértések. Mert nem ez a cél. A cél az, hogy megállítsuk azokat, akik szándékosan csalnak veszélyes teljesítményfokozókkal, és ezzel csorbítják versenytársaik jogait.

Összefoglalva: tilos lesz 50 ml-nél nagyobb mennyiségű sóoldatot használni visszatöltéskor – ha mégis szükséges lenne, akkor a harcosoknak terápiás alkalmazási kivételt kell kérvényeznie, ami szigorú elbírálásban részesül. Ha enélkül juttatnak szervezetükbe 50 ml-nél több oldatot intravénásan, akkor szabályt sértenek, és az új rendszerben a doppingszerrel való lebukáshoz hasonlóan nagyon súlyos büntetésre számíthatnak.

Az új szabályozás fenekestül felforgathatja a UFC-t: infúziós újratöltés híján várhatóan számos harcos fog súlycsoportot váltani, és felmenni a versenyidőszakon kívüli testsúlyának megfelelőbb divízióba.

Az egyik legjobb magyar ajkú MMA-s, Buchinger Iván még hétvégén, Borics Ádám zúzós bősi edzőtáborának kezdetén mondta el nekünk véleményét a téma kapcsán. Az M-1 Global pehelysúlyú világbajnoka nagyon örül, hogy egyre szigorodnak az előírások, és reméli, hogy ezzel megtisztul majd a sport a cuccozó csalóktól. Bukit az infúzió-téma egyébként sem érinti: ő kemény diétával fogyaszt, így meccsei előtt is csak 2-3 kilót kell visszatöltenie.

td_nation.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr417584960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása