TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Joanna Jedrzejczyk, a hétvége igazi hőse

2015.06.24. 15:56 td_interim

joannastiking650.jpg 

Ernesto Hoost, Chuck Liddell és Badr Hari is ott van a lengyel lányban, és szombati címvédésén mind elő is bújtak belőle.

 

A hétvégét teljesen beárnyékolta Kimbo és Shamrock befejezetlen biznisze. Mégis, történt valami egészen más is. Joanna Jedrzejczyk, a UFC női mezőnyének szalmasúlyú világbajnoka megvédte a címét Jessica Penne ellenében.

A nyitó gongszó után rögtön nyilvánvalóvá vált, hogy Jessica Penne azon görcsöl, hogy valahogyan földre vigye Joanna-t. A kihívó állóbunyója nem volt azon a szinten, hogy zavarba hozhassa vele a lengyel muay thai dinamót. Nekem személy szerint jobban tetszett ez a találkozó Jedrzejczyk utolsó meccsénél, Carla Esparza ellen. Azon a mérkőzésen Joanna-nak túl nagy volt az ütőtávbeli előnye, ezen a mérkőzésen viszont Jessica Penne legalább megpróbált állva is kezdeni valamit a lengyel világbajnokkal, bár teljesen reménytelenül. Viszont ezektől a próbálkozásoktól Joanna még jobban bunyózott, és így legalább láthattuk, hogy micsoda potenciál is lakozik benne.

Joanna Champion (maradjunk inkább ennél az elnevezésnél) a muay thai alapjait egészen eltérő módon alkalmazza, mint sok más bunyós az MMA-ban, legyen szó férfiról vagy nőről. Kiváló, hosszú első kezeket üt, és tankönyvi precizitással használja a távolságokat. Sosem menekül klincsbe, és sosem helyezi a súlypontját egyik lábáról a másikra, mindig középen tartja azt. Ez a helyzetváltoztatási gyorsaságát teszi lehetővé, és mindig készen tartja arra, hogy erősen üssön, vagy elmozogjon, helyzettől függően.

A bunyójuk során Penne, bármikor is tört előre belharc reményében, a mozgékony lengyel bajnok könnyedén kitért előle.

Joanna Champion másik szokatlan fegyvere az elsőkezes egyenes testre. Kick box-ban és muay thai-ban ritkán találkozhatunk vele, Joanna mégis sikerrel alkalmazza MMA-ban. A hátsó kezes egyenes testre szintén egy ritka technika, ezen a meccsen mégis többször láthattuk Joanna Champion előadásában.

A hátsó kezes egyenes testre a leghosszabb hangsúlyos ütés, viszont gondos előkészítést igényel, első kezekkel fejre. Mikor a harc előrehaladtával már megpuhítottuk az ellenfelünket testen, akkor sokkal könnyebb lesz a hátsó kezes támadásainkat sikerrel felhúzni fejre. Nézzük ezt az alapvetést Joanna tolmácsolásában:

Jó előkészítés után első horoggal vagy felütéssel folytathatjuk az akciónkat. Badr Hari példáján keresztül már tárgyaltuk ezt.

A következő harci elem Joanna repertoárjából, amit nem láthattunk Carla Esparza ellen, a low kickjei. Mikor néztem, Ernesto Hoost jutott eszembe róla. Hoostról mintázták a combrúgás szobrát, viszont Hoost mindig is erő-rúgó volt. Jó időzítésekkel alkalmazta a combrúgásait, amikbe a teljes testsúlyát bele tudta adni, lelassítva így az ellenfelei első lábát.

Joanna Champion könyökütései is egészen más szintet képviselnek az MMA-ban, mint amit eddig megszokhattunk a női mezőnyben. Belépéssel, kombinációban ütve és előkészítésnek is használja a könyökeit a lengyel lány. Nem is olyan régen Carlos Condittól láthattunk hasonlót.

Új szupersztárt avathatunk Joanna személyében?

A címszerzés után most itt az első címvédés, és valljuk be, Joanna fenomenális teljesítményt nyújtott a ketrecben. Kicsit Chuck Liddellhez hasonlítanám, természetesen csak a jelenség mibenlétét illetően.

Nem hiszem, hogy újat mondok azzal, hogy a női divízió teli van egydimenziós harcosokkal. Joanna is jellemzően állóbunyós, valószínűleg a legjobb a súlycsoportjában, de a levitelek elleni védekezése is a legjobbak között van. Technikailag még képzettebb is, mint Chuck Liddell, de az alap stratégiájuk megegyezik: nem tudod levinni? Kénytelen vagy odaállni neki!

Egy gyönyörű első lábas rúgás Carlson Condit után szabadon, egy test jab, majd egy kis leviteli kisérlet hárítás ütésekkel és rúgásokkal.

Liddellnek alapvetően két problémája volt. Az első: voltak bunyósok, akik nem akarták levinni, és egyszerűen állva kibunyózták őt. Chuck Liddell nem az a bunyós volt, aki egy jobbnak bizonyuló állóharcost csakúgy földrevisz. A második, sokkal nagyobb probléma: voltak grappler stílusú bunyósok, akik a birkózásukat használták arra, hogy az ütéseiket előkészítsék, és nem specializálódtak egyetlen területre. Végül is ezt nevezik mixed martial arts-nak.

Randy Couture (az első meccsükön) és Rampage Jackson ellen láthattuk ezt. Ha minden leviteli kísérletre úgy reagálsz, hogy lekapod a kezed, akkor előbb-utóbb beleeshetsz egy ugrasztás csapdájába, mint anno Mirko Cro Cop Kevin Randleman ellen.

Persze nem célunk támadni itt most Joanna Champion technikáját. Minden bunyósnak vannak szokásai, és vannak az ellenük alkalmazható kontratechnikák. Az MMA sport fejlődésével azonban megfigyelhettük, hogy a levitelek ellen manapság már inkább oldalmozgással és lábmunkával védekeznek, mintsem belemenjenek egy dulakodásba, bár vannak még srácok az élvonalban, akik semmilyen más irányt nem ismernek,csak az előrét, mint Anthony "Rumble" Johnson.

Joanna nem mozog túl sokat oldalirányba, ennek eredményeként láthattuk többször is a ketrec falának szorítva. Érdekes lenne látni egy olyan bunyós ellen, aki ebből a helyzetből jól alkalmazza a dirty box technikákat, mint Couture vagy Velasquez, esetleg transzformálja a támadását levitellé.

Mindenesetre engem meggyőzött a lengyel lány eddigi teljesítménye, a technikai repertoárja és az, ahogyan alkalmazza azt. Mindkét nembeli bunyósnak érdemes tanulni tőle, minden súlycsoportból. Ahogyan előkészíti a támadásait, az tankönyvbe illik.

Joanna Champion megállíthatatlan lenne az oktagonban? Nem tudom. De akárhogy is erőlködök, csak nem jut eszembe egy név sem a súlycsoportjából, aki ellenfele lehetne.

írta: Bronson

td_nation.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr97569370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása