TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Az eredmény eltörlése helyett vereségre változtatná a kokszos győzelmeket Nevada

2015.03.28. 18:57 td_interim

 423_dana_white_0_0.jpg

A Nevadai Sportbizottság pénteki megbeszélésén súlyosabb eltiltások, és jóval sűrűbb doppingtesztelés mellett érveltek a biztosok.

 

Egésznapos megbeszélését tartott pénteken a NSAC, és ha a szájtépésből valódi tettek születnek, akkor a UFC új, kőkemény anti-dopping lobbija eléri célját.

Dana White-ék februári sajtótájékoztatójukon a UFC belső doppingellenes programjának megreformálása mellett azt ígérték, megpróbálják elérni, hogy a kokszolókkal híresen elnéző Nevadai Sportbizottság adaptálja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) sokkal szigorúbb irányelveit. Úgy tűnik, Nevada most egy nézőponton van a UFC-vel.

2-4 éves eltiltások jöhetnek

A megbeszélés legfontosabb témája a bukott sportolók eltiltása volt. Az érvényben lévő gyakorlat az, hogy a doppingolókat 9-12 hónapos eltiltással sújtják, annak függvényében, hogy elsőkokszoló, vagy visszaeső bűnös. Most ráébredtek, hogy ez nagyon kevés, és szinte semmi elrettentő erővel nem bír. A biztosok a 2-4 éves eltiltás lehetőségét vitatták meg, és amellett, hogy visszaesőről van-e szó, feltehetően attól is függne a büntetés időtartama, hogy adott harcos mennyire durva szereket használt.

No contest helyett vereség

Anthony Marnell biztos amellett kampányolt, hogy a kokszolással elért győzelmek szimpla eltörlése helyett a bukott sportolók mérlegében vereségre változtassák a kérdéses meccsek kimenetelét. Marnell azt is felvetette, hogy bukás esetén ne csak a sportolót, de az őt foglalkoztató szervezetet is sújtsák pénzbírsággal.

Újragondolhatják a versenyidőszakon kívüli és -belüli periódusokat

A versenyidőszakon belüli periódus a harcot megelőző, és az azt követő 12 órát jelenti jelenleg. Nevada szerint ez is problémás. A téma Jon Jones kokainügye miatt merült fel, hiszen Jonest elkapták ugyan a szerrel, de mivel egy versenyidőszakon kívüli teszten bukott meg, megúszta a büntetést. A Bizottság most azt fontolgatja, hogy újra kell definiálni a versenyidőszakon kívüli és -belüli periódusokat, mert ha a sportolók versenyidőszakon kívül fogyasztanak is kábítószert, az akkor is megakadályozhatja őket abban, hogy 100%-osan odategyék magukat az edzőtáborban. Így viszont a felkészülés félkész lesz, és nagyobb kockázatnak teszi ki magát a harcos meccsnapon, a ketrecben. A sportolók saját érdeke, hogy komolyabb bírságokkal ezt megelőzzék, mondja Nevada. 

Keveslik továbbá a szokásos két-három versenyidőszakon kívüli tesztet, mely helyett a jövőben heti két-három tesztet akarnak. Ezt azzal indokolja Dr. David Watson biztos, hogy vannak olyan, gyorsan kiürülő hormonok, amikkel a harcosok mára már megtanultak profin trükközni – amint megvolt a szúrópróbaszerű versenyidőszakon kívüli teszt, beszedik őket, mert az eddigi gyakorlatnak megfelelően jogosan számítanak arra, hogy a következő tesztig úgyis kiürülnek majd a szervezetükből. Ennek menne elébe a sokkal sűrűbb versenyidőszakon kívüli tesztelés.

Nehéz feladat, de most próbáljunk meg eltekinteni attól, hogy a NSAC ezen döntések egy részével (több bírságolási lehetőség és nagyobb bírságok kivetése) egészen egyértelműen a saját zsebének megtömésére játszik. Ha a megbeszélések elérnek addig, hogy valódi döntésekké és szabálymódosításokká váljanak, az tényleg óriási változásokhoz vezet majd. Egyelőre persze minden megy tovább, mint eddig, hiszen a UFC is csak július elsejétől fogva lép majd fel keményebben kokszügyekben – azért, hogy mindent megfelelően előkészíthessenek, és hallgatólagosan persze azért is, hogy akinek ki kell tisztulnia, az addigra kitisztulhasson.

conor-sign-up.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr307313116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása