TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Overeem és Nelson háborúja előtt, mit várhatunk a mérkőzéstől?

2015.03.14. 18:50 td_axl

nelson_overeem.gif

Holnap hajnalban érkezik az  UFC 185: Pettis vs Dos Anjos. A két címmérkőzés előtt Johny Hendricks és Matt Brown feszül majd egymásnak egy váltósúlyú összecsapáson, amit a világbajnoki kihívás jogának a megszerzéséért rendeznek meg. Láthattunk rendesen felvezető videókat és a szokásos hype-gépezet, kellően rákészített mindenkit a vasárnap hajnalra. Viszont kicsit méltatlanul kevés szó esett itt az oldalon egy igazán ütős, nehézsúlyú párosításról a felvezető meccsek között, Alistair Overeem és Roy Nelson találkozik egymással. Remek párosítás, hiszen itt minden van, ami miatt nehézsúly a nehézsúly, legfőképpen tűzerő. Természetesen ennél árnyaltabb az összkép. Lássuk egy kicsit részletesebben!

Overeem és Nelson. Két teljesen különböző karakter és most nemcsak a fizikumbeli különbségekről beszélünk. Mindketten kiváló fegyverarzenállal bírnak, ami a mérkőzések idő előtti befejezéséhez szükségeltetik, de ennyiben ki is merült a stilisztikai hasonlóságuk. Overeem a gyorsaság, a kiváló taktika és a sebészi pontosság nagyszerű elegyét hordozza, mig Nelson egy grapplerből lett ütőgép, gránitkemény állal megáldva. Mindketten egymás kryptonitjai az oktagonban, éppen ezért lesz roppant érdekes kettejük mérkőzése annyira.

Overeem bemutatása külön posztot érne természetesen, hihetetlen hosszú és eseménydús pályafutást tudhat már maga mögött. 2011-ben hatalmas hype-al érkezett az UFC-be, amit három falrengető KO-vereséggel sikerült összeomlasztania. Most ennek a hype-nak az ujjá élesztésén dolgozik, de ehhez Roy Nelsonon keresztül vezet az út. Overeem 34 éves, míg Nelson 38. Az óra nem indul el visszafelé egyikőjüknek sem. Nelson is volt már top5 közelében, de ott sorra elbukott Miocic, Cormier és Mark Hunt ellenében - utóbbi meccsét ráadásul kiütéssel veszítette el. Ha valamit még szeretne kezdeni magával az UFC keretein belül, akkor valószínűleg ez az utolsó esélye. Ez a meccs nem egy eliminátor mérkőzés egy esetleges jövőbeli címmeccs reményében. Ez egy egyszerű ki-ki mérkőzés az UFC nehézsúlyú vérkeringésében maradásért mindkettejüknek, és ezért nagy tűzijátékra és drámára számíthatunk.

td_krakow_cikk-banner.jpg

Lássuk tehát Roy Nelson közönség kedvenc, HL-eket megtöltő jobbkezes ütését, ami minden számítást keresztülhúzhat egy pillanat alatt. Az állóharc művészetében a muay thai alapján nyolc végtagról beszélünk. Az öklök, a lábak, a könyökök és a térdek (legyen a fejelés a kilencedik). Roy ezekből csak egyet használ, de teszi ezt meglepő hatékonysággal. Nelson bunyója lényegében arra épül, hogy kikényszerítsen egy alkalmas helyzetet arra, hogy elemi erejű jobbcsapottját el tudja adni. Ezeknek a helyzeteknek a kidolgozásában igazi mester.

A ring sarok levágása lépéssel alaptechnika az ökölvívásban, viszont az oktagonban alkalmazni nem könnyű, mivel ott egyszerűen nincs sarok. Mit vágsz le? Nelson erre klincset és lökéseket használ. Egyszerűen hátralöki ellenfelét a rács falához, például mint tette Cheick Kongo ellen.

Kongo Nelson jobbja irányában körözött. Valamiért úgy érezte, hogy hátralépésből rúgnia kell. Bár ne tette volna.Nelson ütése stilisztikailag hagy némi kívánnivalót maga után: az ütőfelület, az ütés útja, pályája...de ez bunyó és nem boksziskola. A célját általában eléri vele.Nem mindig szükséges, hogy az ellenfél Nelson jobbja felé forogjon le róla. Noguiera ellen ő lépett ki az ütését megelőzően balra, hogy lerövidítse az ütőtávját és Noguiera túl lassú volt lábon ahhoz, hogy időben kompenzálni tudjon.

Noguiera elkövette azt a hibát, hogy a saját teste előtt keresztbe ütögette az elsőkezes szurkáit és Nelson  ezt rögtön okosan kihasználta. Velasquez esett hasonló csapdába Dos Santos ellen az első mérkőzésükön. Brendan Schaub ellen, a szervezetnél való bemutatkozása idején Nelson még többet mozgott lábon. Schaub számára a meccs végét egy bal előkészítés után érkező, a saját feltartó balegyenesét megkerülő jobbcsapott hozta el. Nelson maga is a meccs utáni riportban meglepődve beszélt a saját jobbkezese hatékonyságáról. Állítása szerint itt lett a jobbcsapott a kedvenc technikája.

Mikor egy alacsonyabb bunyós gyorsan kerül közel magasabb ellenfeléhez hajlással, akkor a magasabb általában gondolkodás nélkül lejjebb engedi a kezeit, hogy védekezésképpen lenyomja vagy távol tartsa magától az ellenfelét. És akkor a halhatatlan Joe Frazier-t idézve az alacsonyabbnak "van valamije" a másik számára.

Az ösztöneink általában nehezen kiölhetőek. Főleg stresszhelyzetben nyúlunk vissza hozzájuk tudat alatt. A bunyósoknak rengeteg edzésidejükbe telik egy-egy technika becsiszolása éppen ezen okból. Viszont mikor kifáradnak, még akkor is újra előjöhetnek, ha tudva tudják, hogy azzal csak bajba sodorják magukat. Roy Nelson jobbcsapottja még az elit bunyósokat sokszor megzavarta így. Itt megfigyelhető, ahogy Roy Nelson közel lép és Dave Herman keze rögtön kinyúlik a lökő mozdulatra, hogy ösztönösen távol tartsa - az eredményt láthatjuk.

Ezek után lássuk a függőleges irányból érkező csapottat, ami jóval magasabb ellenfelek ellen válhat be a leginkább. A legszignifikánsabb magasságkülönbség egyértelműen Stefan Struve ellen mutatkozott meg. Struve minden támadása után hátralépett, így került végül a ketrec széléhez, ahonnan már nem volt tovább menekvés.

Megjegyzendő - bár nem mostanában történt - hogy anno Chuck Liddell is ezzel a vertikális csapottal végezte ki Alistair Overeemet a Pride FC-ben. Elsőre furcsának tűnhet ez az ütés, de felkészülni rá nagyon nehéz, mivel semmilyen hagyományos ökölvívó vagy kickbox edzőteremben nem edzenek így.

Látható, ahogy Liddell - megkerülve Overeem kettős fedezékét - gyakorlatilag függőleges irányban hajtja végre a támadását. De használta már ezt a technikát Junior Dos Santos is. Az ő ütése nyújtott karral ér célba. Így szinte lehetetlen normális ütőfelülettel találni, mégis ez az ütés volt az, ami leterítette Cain Velasquez-t és megrendítette Mark Hunt-ot is. Azt írni Roy Nelson-ról, hogy csak csapottal tud támadni, azért nem lenne igaz. Nézzünk tőle egy felütést, ami szintén végzetesnek bizonyult Matt Mitrione ellen.

Nelson teljesen egykezes harcos. De ezt tudja ő is. A Big Nog elleni végzetes jobbcsapottat is megelőzte egy jobbfelütése, ami végül is a vég kezdetét jelentette a brazil veterán számára.

 

Nelson nagy gyengesége a kizárólagos jobbkezességén kívül még, hogy gyakorlatilag csak fejre üt. Még akkor is, ha az ellenfele a ketrec falához szorult. Cormier gyönyörűen bemutatta az onnan való ellépést Nelson jobb keze alatt kibújva.

Roy Nelson Alistair Overeem ellen csak a jobb kezében és a beton állában bízhat. A test és combrúgások ellen nem tud mit tenni és tudvalévő, hogy ezeknek Overeem a mestere. Ha klincsben dolgoznak rajta, általában azzal sem tud kezdeni túl sok mindent. Újabb fegyver Overeem kezében, hiszen a klincsmunkája is a legjobbak között van. Nelsonnál viszont ott a meglepetés ereje.

Roy Nelson vs Alistair Overeem. Magyar idő szerint vasárnap hajnalban. Hölgyeim és Uraim?

írta: Bronson

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr997267819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása