TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Ezt meg hogy csinálták? Az UFC 184: Rousey vs Zingano gála szub-győzelmeinek nyomában

2015.03.04. 20:59 td_axl

ronda-rousey.jpg

Ronda Rousey mostanában elég komoly jelenléttel bír mind a küzdősportok, mind a mainstream média világában. Nem is csoda, hiszen mint tudvalévő, ő az UFC aranytojást tojó tyúkocskája - már elnézést a szójátékért - aki nemcsak megtestesíti magát a nőies agressziót, hanem esztétikailag is igen jó eladhatósággal bír.

 

A küzdelmei legelső pillanatától az ellenfelei teljes megsemmisítésére törekszik, olyan gyorsan és hatékonyan, ahogyan az csak emberileg lehetséges. A mérlegét ismerjük: mindössze egyetlen meccse tartott tovább az első menetnél. Az agresszió minden megmozdulásának szerves részét képezi, ami csak az oktagonnal kapcsolatos, beleértve a meccsről-meccsre javuló állóbunyóját, a hihetetlenül magas szintű klincsmunkáját és a földharcát is. Az Alexis Davis elleni 16 másodperces mérkőzése egy kiváló példa erre: Rousey kisasszony bevitt egy jobbkezes találatot, belépett a klincsbe, bevitt egy térdest, amiből egyből húzott egy csípődobást és ground 'n pounddal fejezte be a meccset. Davisnek esélye sem volt:

A földön Rousey még agresszívebb, az első tíz mérkőzéséből nyolcat karfeszítéssel fejezett be. A földharcának minden pillanatában keresi a szub-győzelem lehetőségét, mindegy hogy övé a mount pozíció vagy hogy alul van. Bármilyen helyzetből veszélyes lehet, és a kérlelhetetlenségéhez még kiváló technikai bravúrok sorozatát is felvonultatja. Kétségtelenül ő a mai női mma nemzetközi zászlóvivője-megérdemelten- amihez nagyban hozzájárul a gyilkos ösztön, ami az egész lényéből árad.

A legutóbbi meccsén, az UFC 184-es gáláján ismét megörvendeztetett minket egy gif-be is belefoglalható szub-különlegességgel, egy úgynevezett Kom-lock-kal, amit a japán judoka, Koji Komuro-ról neveztek el, aki sűrűn alkalmazta ezt a technikát a küzdelmei befejezésére.

Cat Zingano-t sok kritika érte a közelmúltban a lassú kezdéseiről. Lehet, hogy ebből akartak előnyt szerezni Rousey ellen, hogy most viszont meglepetésszerűen rögtön támadással kezd? Ezt sajnos nem tudnám még megtippelni sem. Viszont ha így volt, akkor nem értem az edzői teamet, aki Zingano felkészítéséért felelős. Fejjel előre beleküldték volna Ronda Rousey világverő klincsébe? Elég reménytelennek tűnő vállalkozás...

 

Tehát lássuk sorjában az eseményeket:Cat Zingano Brock Lesnar hires ugró térdrúgásával kezdte a mérkőzést Ronda Rousey ellen (ha még emlékszünk a Heath Herring elleni nyitótérdesre). Rousey a kontrájából egy pillanatra kibillent az egyensúlyából, aztán rögtön átfordította Zingano-t, aki megpróbált kikerülni alóla, de egy pillanatra a hátát adta ellenfelének, aki rögtön ki is használta a lehetőséget, elkapta a jobb karját, a bal lábát átkulcsolta Cat teste alatt és be is húzta a Kom-lock nevezetű karfeszítés-változatot, ami azonnali győzelmet ért számára.Lássunk egy gyönyörű kivitelezést magától a névadótól,Koji Komuro-tól:

Az UFC női mezőnyében nem látok olyan bunyóst, akiben benne van egy potenciális győzelem Ronda Rousey ellen. Alexis Davis és Miesha Tate megkísérelték állva kiütni őt, de a klincsmunkája és a saját állóbunyója is simán lenullázta a próbálkozásaikat, a földharcát pedig ismerjük. A karfeszítései ellen nem lehet védekezni, bármely pozícióból képes behúzni egyet, bárki ellen. Bár a megelőzés minden esetben fontosabb, mint maga a védekezés, tehát a földharcot kerülni kell az ellenfeleinek, állva a klincstől kell távol maradni és akkor marad az adok-kapok, amiben szintén jó. A gyógymódot a Ronda Rousey-jelenségre Cris Cyborgnak hivják, de az a meccs még sokáig nem fog létrejönni, legalábbis 135 fonton biztosan nem.

Az est másik szub-fénypontja Jake Ellenberger power guillotine-ja volt Josh Koscheck ellenében végrehajtva. Mikor Koscheck ismételten a rács oldalához nyomta, Ellenberger becsúsztatta a karját Koscheck nyaka előtt keresztben, ráfogott a másikkal, ami kiadta a négyes figurát és már meg is volt a karprés. Koscheck mindent megpróbált, hogy kiforduljon belőle, de nem tudta megakadályozni Ellenberger szub-győzelmét ,mindössze beleforgott egy north-south fojtásba.

Ez a fojtástechnika sok bunyósnak segített már a ketrecben birkózók ellen. Carlos Condit és Martin Kampmann nagy fegyvere volt ez, mikor háttal a ketrecnek voltak szorítva az oktagonban. De a guillotine nemcsak feladásra kényszerítő technika lehet. Roan Carneiro mutatta meg nekünk Mark Munoz ellen a hétvégén, hogy pozicionálásra is kiválóan alkalmazható.

Munoz ezek után megpróbált kifordulni, hogy újra talpra állhasson, de Carneiro jól tartotta a side-kontrollt. Egy pillanattal később Munoz adta a hátát és Carneiro be is húzta a hátsó fojtást, amit Munoz le sem tudott már kopogni, felakadt szemekkel szedte ki a biró Carneiro kezei közül. Oké, a címben szub-győzelmekről volt szó, de volt egy olyan kiütés, ami mellett nem illik szó nélkül elmenni. Alan Jouban ko-győzelméről is ejtsünk néhány szót, Richard Walsh ellenében.

Jouban szépen körözött ellenfele körül a ketrecben, Walsh pedig megpróbálta lezárni az útját egy beugrással, amit Jouban egy jobbkezessel fogadott (lévén balos alapállású),a  vállát végig magasan tartva, hogy védje Walsh balhorgát. Ezután ráfogott Walsh fejére klincsben, kihasználva ellenfele lendületét,egyszerűen átfordította őt, háttal a ketrecnek és egy ütéssorozattal be is fejezte a mérkőzést. Figyeljük meg, hogy mikor átfordítja Walshot, a hátsó bal keze végig magasan,védekező pozícióban van, hogy Walsh esetleges jobbkezes ütéseit blokkolni tudja. Egy brutális bal könyökütéssel megkínálja,a többi pedig már megy magától.

írta: Bronson

Valóban követsz minket? Kérj értesítést az új cikkekről!

fb_ertessites.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr947238593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása