TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|BRAIN: Frank Mir és Bigfoot Silva górcső alatt az UFN 61 küzdelmük előtt

2015.02.21. 18:31 td_axl

mir_bigfoot.jpg

Hétfő hajnalban jön az UFC Fight Night 61, többek között Frank Mir-rel és Antonio "Bigfoot" Silvá-val. Te tudod, hogy mire számíts a két nehézsúlyú egymás elleni csatája kapcsán? Nem? Alább kicsit körbejárjuk a témát.

 

Mindketten elvileg földharcosok lennének ugyebár. Kettejük pedigréjéből egy jó kis jiu-jitsu mérkőzést képzelhetnénk el, de én nem gondolnám ezt. Mindjárt meg is mondom miért, viszont előtte lássuk mindkét harcos közelmúltját!

frank-mir.jpg

Frank Mir volt az UFC történetének az egyik legatletikusabb és legképzettebb bunyósa, aki azzal kapcsolatban vált világhírűvé, hogy könnyedén eltörte az akkori uralkodó nehézsúlyú világbajnok, Tim Sylvia alkarját az UFC 48 során és ezzel meg is szerezte a bajnoki címet. Később jött a sajnálatos motorbalesete, ami csaknem véget vetett a karrierjének, de mégis visszatért az oktagonba és olyan skalpokat gyűjtött be, mint Brock Lesnar az UFC-81-en, kiütötte Mirko Cro Cop-ot az UFC 119-en és többek között eladott egy olyan kimurát a submission-ök mesterének, Minotauro Noguierának, hogy 16 csavarral kellett meghegeszteni a felkarját. Viszont Mir barátunk az utolsó négy mérkőzését elveszítette, ezekből kettőt bizony kiütéssel, kezdve Junior Dos Santos ellen a világbajnoki címért az UFC146-on, folytatva a listát Cormierrel, Barnettel és Alister Overeem-el. Nehéz lenne akár csak elképzelni is, hogy a veterán Mir szerződése Danáékkal túlélne egy zsinórban elszenvedett ötödik vereséget is, nemde?

bigfoot.jpg

Antonio "Bigfoot" Silva körülbelül hasonló kabátot hord most, mint ellenfele, Frank Mir. Valaha az EliteXC nehézsúlyú bajnoka volt, top ötben rangsorolt bunyós. Megverte Minden Idők Valóban Legjobbját, Fedor Emelianenko-t, kiütötte az addig veretlen Travis Brown-t és átgázolt Alistair Overeem-en az UFC 156-os gáláján. Most 35 éves és a mérlege az utolsó hét mérkőzésén 2-4-1. Kikapott többek között Cormier-től - csakúgy, mint Mir - kétszer Cain Velasquez-től és meglepetésre Andrei Arlovski-tól. A döntetlenjét Hunt ellen végül törölték a pozitív doppingteszt eredménye miatt. Ami azt illeti, TRT-vel mindkettejüknek sikerült elhasalni, de ez minket a mostani gála előtt nem igazán kell, hogy érdekeljen. Hogy élvezhessük kettejük párharcát, a következő apróságokra érdemes odafigyelniük a kedves nézőknek.

Elsőként lássuk Frank Mir-t. Először is Mir egy igazi és kizárólagos UFC veterán. Mig anno a világ nehézsúlyú mma elit-je a Pride Fc-ben szorgoskodott, addig ő kitartóan az UFC berkeit erősítette, tehát a háttértámogatást szinte biztosra vehetjük. Szubolta Tank Abbott-ot és Pete Williams-et, kiütötte Wes Sims-et még fénykorában és bár ezek nem túl veretes nevek az mma-történelemben, de azért egy kis visszatekintést megérdemelnek, már csak azért is, hogy láttassuk az olvasóinkkal, hogy Mir a hátán fekve az egyik legveszélyesebb földharcos.

Ahogy Williams észrevette a veszélyt és megpróbálta kihúzni a karját a szubveszélyes helyzetből, Mir egyből ráfordult és a térdét Williams csípőjéhez nyomta, hogy teljes támaszból tudjon plusz nyomást gyakorolni a feszítésre, amit a gála után átkereszteltek Americana-ról Mir-lock-ra.

A baj Mir földharcával az, hogy pocsék birkózó. Ha nem talál fogást, könnyedén olyan helyzetben találja magát, hogy ground'n pound vereség lesz belőle, elég csak visszagondolni a Nagy Fehér Brock Lesnar elleni két meccsére. Persze az elsőt szépen behúzta, viszont a leg-lock pillanatáig Brock éppen azt csinálta Mir-rel, amit kellett: levitte és pozicionálással és ütésekkel lent is tartotta.

Az álló klinccsel is van baja Mir-nek. Megvan még ez a K.O?

Carwin könnyedén kontroll alatt tartotta őt a ketrec oldalánál, ahogy Noguiera is, bár ő kiadta a kezéből a biztos győzelmét, de ez egy másik történet. Frank Mir sok szubgyőzelmet könyvelhetett el a múltban a hátáról fekve, de ne felejtsük el, hogy ezek egytől-egyig mind gyors győzelmek voltak, hosszú távú földharcban szinte mindig ő veszített.

Térjünk vissza Antonio "Bigfoot" Silva-hoz. Annak ellenére, hogy legyőzte Fedor-t és Overeem-et, az egyik legkiszámíthatóbb harcos a mai nehézsúlyú mezőnyben. Ráadásul - bár nagyütőnek mondható - nem túl jó az állóharcban és bár ha top pozícióba kerül, félelmetes rombolást tud véghezvinni, Mir-hez hasonlóan ő is csapnivaló birkózónak számit. Kezdjük azzal, hogy minden meccsét hátsó low-kickkel kezdi. A hátsó lábbal végrehajtott rúgások a leglassabb és a legláthatóbb állóharc-technikáknak számítanak, mivel a lassú hátsólábnak a lehető leghosszabb úton kell a célba érniük.

Cormier ellen:

 ...és Cain ellen:

Előkészítés nélkül maximum a K1 MAX-ban Pramuk vagy a Glory-ban Petrosian tudja eladni, de lássuk be: ez nem Silva legfőbb esélye a győzelemre. Azt hiszem, ezt Cain Velasquez kétszer is elég keményen a világ tudtára hozta.

Aztán hiába van hatalmas ütőereje, ha olyan lassú lábon, hogy nem tudja bevinni az ütéseit. Egyszerűen csak megáll az ellenfelei előtt és várja, hogy mi fog történni, a kezdeményezései pedig olyan lassúak, hogy ha előre megtáviratozná őket, akkor sem lennének láthatóabbak. A telitalpas alapállásánál már csak az rosszabb, ahogy előre tartja a két karját, hogy minél könnyebb legyen egy horoggal vagy csapottal megkerülni őket, bár az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy amikor ő támad és megy előre ütésekkel, akkor nem igen kontrázzák meg. Minden ütés, ami igazán kárt tett benne, akkor érte mikor megpróbált védekezni ellenük - kicsit mint Uriah Faber. Többet vár az ellenfél támadására, mint amennyi időt fordít a saját támadásaira.

Annyiban mindenképpen megegyeznek Mir-rel, hogy bár mindketten fekete öves jiu-jitsu-sok, nemigen tudnak mit kezdeni azzal, ha leviszik őket, lent tartják és ütésekkel bombázzák őket. Ugye Mir Lesnar ellen és Bigfoot Cain ellen. Bigfoot birkózásáról még ejtsünk pár szót azért. Fedor Emelianenko majdnem húsz kilóval könnyebb volt nála. Emlékezetes meccsükön Silva végig le akarta vinni a földre az Utolsó Császárt, és mikor a csípőjére fogott lássuk mi is történt:

Oké, persze, Fedor nem akárki, de azért egy húsz kilóval könnyebb ellenfelet ennyire ötlettelenül felemelni a levegőbe...Végül Fedor-t maga alá gyűrte Silva, amit Fedor a saját egysíkú bunyójának köszönhetett, de ez sem topiktéma jelen esetben. Ami esetleg idevághat efelől, az a top pozíciós bunyója, amivel bárkit ki tud végezni. Ha ki tud ülni mount-ba, akkor Mir-nek lehúzták a rolót - hacsak Mir nem kapja el előbb egy szubbal...Ez a meccs is várós többek között, és így már talán látható is,hogy miért. Itt nemcsak két veterán hattyúdaláról van szó, hanem két igazi, fekete öves brazil jitsu bajnokról, akik mindketten együtéses K.O-erővel mennek az oktagonba egymás ellen. Mindegy ki nyer vagy veszít, mi nézők csak nyerhetünk!

írta: Bronson

Valóban követsz minket? Kérj értesítést az új cikkekről!

fb_ertessites.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr987194833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása