TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

TD|MMA: Cung Le visszavonult, a UFC elegánsan búcsúztatta

2015.01.24. 14:33 td_interim

san-shou-champ-cung-le-267x300.jpg 

Le közel kilenc év, és 12 meccs után tette le a kesztyűt.

Egy izgalmas harcossal megint soványabb lett a UFC. A 42 éves Le néhány nappal ezelőtt jelentette be nyugdíjba vonulását.

Több hónapig gondolkodtunk és beszélgettünk erről a feleségemmel és a családommal, és rájöttünk, hogy sok dolgot tartogat még a jövőnk, de az aktív MMA-versenyzés nincs köztük, ezért hivatalosan bejelentem visszavonulásomat az aktív versenyzéstől.

Le kickbox-szal kezdte profi bunyós karrierjét, 1997-ben debütált a ringben. Miután néhány kisebb szervezetnél bemutatkozott, leigazolta az akkor még csak kickbox-szal foglalkozó Strikeforce, melynek egyik meghatározó arca és többszörös bajnoka lett cirkáló- és félnehézsúlyban is. Három meccs erejéig a K-1-be is átruccant. 17-0-ás mérleggel zárult pályafutásának ezen szakasza.

2006-ban a Strikeforce átnyergelt MMA-ra, Le pedig állt elébe az új kihívásnak. A vietnami harcos a ketrecben is fantasztikus teljesítményt nyújtott, 2008 márciusában elhódította a szervezet középsúlyú bajnoki övét Frank Shamrocktól. Le addig rúgta legendás ellenfele jobb kezét, míg el nem törte a csontjait. Ez volt MMA pályafutása csúcsa. Fél évvel később lemondott az övről, hogy egyre jobban beinduló filmes karrierjére koncentráljon. Akkor 6-0-ás volt az MMA mérlege, minden meccsét KO-val, vagy TKO-val fejezte be.

Huszonegy hónappal később tért vissza a ketrecbe, és ekkor szenvedte el élete első professzionális vereségét Scott Smith-től, kiütéssel. A meccs után azonnal kampányolni kezdett a visszavágóért, amit 2010 júniusában meg is kapott. Frappánsan vágott vissza legyőzőjének: forduló rúgással és ütésekkel technikai KO-t ért el. A Strikeforce-ot nem sokkal később megvette a UFC, így Le kisvártatva a legnagyobb MMA-porondon találta magát.

Rögtön az első UFC-meccsén a Fight of the Night részese volt, bár nem úgy, ahogy szerette volna: a UFC 139-en TKO vereséget szenvedett el Wanderlei Silvától. Ez után már csak háromszor lépett ketrecbe: 2012 júliusában egyhangú pontozással verte Patrick Cotét, majd ugyanazon év novemberében kiütötte Rich Franklint. Közel két év szünet után tavaly augusztusban vívta utolsó MMA meccsét. Michael Bisping brutálisan megsemmisítette. Ezzel a TKO vereséggel 9-3-nál állt meg a végső mérleg.

454016868_33787853.jpg

Le a Bisping-kezelés után

Le karrierje ez után hirtelen zuhanórepülésbe kezdett, mégpedig úgy, hogy ő semmiről sem tehetett. A Fight Night Macau után saját teljes megdöbbenésére megbukott a doppingteszten, a UFC kilenc hónapra eltiltotta, majd Lorenzo Fertitta külön kérésére egy évre emelték a tiltást. Kisvártatva kiderült, hogy a teszt teljesen szakszerűtlen volt, az eredményeit, és Le eltiltását pedig eltörölték. A bénázás annyira súlyos volt, hogy a UFC nem sokkal később le is állította házon belüli doppingteszt-programját. Le hivatalos bocsánatkérést követelt a szervezettől, amit nem kapott meg. A harcos ez után azt kérte a UFC-től, hogy engedjék el, de ez sem történt meg. Nem sokkal később Jon Fitch-csel és Nate Quarry-val elindította a UFC történetének legnagyobb perét. A rossz szájízzel véget ért UFC-szakasz ellenére volt főnökei elegánsan búcsúztatták a harcost.

Lorenzo Fertitta, UFC ügyvezető-igazgató:

Cung Le remek nagykövete volt a sportnak Ázsiában, és az egyik legizgalmasabb középsúlyú, aki valaha is oktagonba lépett. Minden jót kívánunk neki visszavonulásában, és sok sikert a jövőbeli törekvéseihez.

Dana White, UFC elnök:

Cung Le állat volt, és elvállalt volna bármilyen bunyót. Hatalmas szerepet játszott abban, hogy a The Ultimate Fighter: China ilyen sikeres lett. Szerettem vele dolgozni, és sok sikert kívánok neki a továbbiakban.

Le keresett akciófilm-szereplő, vélhetőleg a jövőben a mozira fog koncentrálni. Kösz mindent, Cung!

Valóban követsz minket? Kérj értesítést az új cikkekről!

fb_ertessites.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr277104735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása