TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

III. Szeged Grappling Bajnokság, és a Magyar MMA Bajnokság születése

2014.12.02. 19:17 td_Emree

mma-szeged.gif

2014. november 29-én a szegedi városi sportcsarnok adott otthont a III. Szeged Grappling Bajnokságnak a Global Grappling, valamint az első MMA Magyar Bajnokságnak a Magyar MMA Országos Küzdősport Szövetség szervezésében. Két kiváló verseny, egy helyen, ezt a TOTALDAMAGE sem hagyhatta ki. És ha már ott voltunk, versenyeztünk is egyet, de ez egy másik történet. Most fogadjátok beszámolómat erről a jeles eseményről. Az infókat nem mástól, mint Sárközi Róberttől, az MMA itthoni egyik úttörőjétől, és egyben a torna egyik szervezőjétől, valamint Berkes Lászlótól, a Global Grappling képviselőjétől kaptam. Ezúton is köszönöm nekik segítségüket!

szeged1.jpg

Sárközi Robitól megtudtam, hogy az ő nagy álma vált valóra, hogy ez a két rendezvény egy helyen, közösen kerüljön megrendezésre. Szeretett volna még thai box-ban is versenyt rendezni, de ez a terv végül meghiúsult, mert több verseny is volt az országban ebben a szakágban és nem szeretettek volna ezek alá vágni a szervezők. Robi véleménye szerint a thai boksz és a grappling ismerete nélkülözhetetlen az MMA-ban való sikeres szerepléshez, ezért is jó, hogy sikerült bemutatni ezeket a sportokat egy időben, egy helyen.

A megnyitó beszédek közben elhangzott, hogy csatlakozott a századik csapat is a Global Grappling versenysorozatához, a Mezőcsáti Harcosok Klubja. Én csakis buzdítani tudok mindenkit, aki szeretné magát kipróbálni a grappling világában, hiszen a Global Grappling versenyei egyedülálló lehetőséget biztosítanak az országban a megmérettetésre. A megnyitók után elindultak a versenyszámok: gi, nogi, cage és combat grappling, valamint kesztyűs küzdelem, illetve amatőr MMA szabályrendszerben. A küzdő feleknek 5 tatami és 2 ketrec állt rendelkezésükre. A versenyszámok közül a gi grapplinggel kezdődött a nap, majd ezt követte a többi versenyszám.

szeged2.jpg

A kesztyűs küzdelem versenyszám újdonság a Global Grappling versenyein. Ezen versenyszám bevezetésével igyekeznek megnyerni maguknak a szervezők azokat a harcosokat, akik kevésbé mozognak otthonosan a földharc világában, de szeretnék kipróbálni magukat. Az amatőr MMA mérkőzések A, B és C kategóriában kerültek megrendezésre. Ezek leginkább a menetidőt tekintve, valamint a kötelező védőfelszerelések használatában különböznek egymástól. A párosításokat irányított sorsolás útján bonyolították le. Ennek lényege, hogy az edzőkkel egyeztetve hasonló felkészültségű, tapasztalatú, meccsszámú versenyzőket indítsanak egymás ellen.

Sárközi Robi külön kiemelte, hogy rendkívül nagy hangsúlyt fektettek a törvényi -és orvosi előírások betartására, a verseny lebonyolítása során. Ezt egyébként már a mérlegelésen és a kötelező orvosi papírok leadásánál is észrevehette az ember. Robi elmondása szerint erre többek között azért helyeztek kiemelt hangsúlyt, hogy megelőzzék a sportágat korábban ért negatív kritikákat. Az amatőr MMA bajnokság fő célja az utánpótlás nevelés, ezért is hívták életre. A szegedi gála szolgált arra, hogy a Magyar MMA Országos Küzdősport Szövetség a szélesebb közönség előtt is megmutassa magát. Egyfajta mintául is szolgált a jövőben megrendezésre kerülő hasonló rendezvények számára.

Most készül a szervezet honlapja, ahol nyomon lehet követni a munkájukat és a leendő versenyeket. Szeretnének a későbbiekben állami támogatást is szerezni, amit a versenyzők, klubok támogatására fordítanának. A fő cél, azonban a jól szervezett keretek között való utánpótlás nevelés, hiszen ez az alapja a sikeres verseny és profi sportnak is. Robi elmondta, hogy ebben saját tapasztalatai is segítségére vannak. Karrierje kezdetekor sok, olyan helyzetbe került, amiket mai fejjel már máshogy csinálna. Ezért is igyekszik az amatőr sportolókat felkarolni.

A Magyar MMA Országos Küzdősport Szövetség elnöke nem más, mint Növényi Norbert. Úgy gondolom, hogy az ő teljesítménye, életpályája mindenki számára inspirálólag hathat. Hogy még gördülékenyebbé tegyék a szövetséghez való csatlakozást, a szervezők minden nevező számára adtak egy tagsági könyvet a nevezés mellé.

szeged3.jpg

Az egész napos verseny, a több mint 300 főnyi induló igen komoly kihívások elé állította a szervezőket. Ők, azonban álltak ennek elébe és kiváló teljesítményt nyújtottak. A versenyzők a tatamik mellett elhelyezett kijelzőkön pontosan nyomon követhették a sorsolásokat, az aktuális küzdelmek állásait valamint azt, hogy körülbelül mikor kerülnek sorra. Ez nagyban megkönnyítette a tájékozódást.

Visszaolvasva a cikket sajnos nem sikerült tartanom az arányokat, azok eltolódtak az MMA felé, holott a szegedi verseny egyaránt otthonul szolgált a grappling rajongóinak is, sőt. Mentségemre legyen, a Global Grappling sorozat egy jól bejáratott dinamikusan fejlődő versenysorozat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a korábban már elmondott, századik klub csatlakozása.

Ezzel ellentétben az MMA hazai megítélése a rengeteg erőfeszítés ellenére kissé negatív volt. Úgy gondolom, hogy a Magyar MMA Országos Küzdősport Szövetség és az amatőr MMA bajnokság életre hívásával jó úton halad az amatőr MMA sorsa hazánkban. Az MMA Premium League-val és a HFC-vel való együttműködése, lefedve a hazai MMA életet, pedig biztosítani igyekszik, hogy az amatőrből profivá érő versenyzők is megkapják a megfelelő versenyzési és menedzselési lehetőséget Az összefogás, melynek keretében a Global Grappling és a Magyar MMA Országos Küzdősport Szövetség közösen szervez versenyeket külön figyelemre méltó.

Csak remélni tudom, hogy ez az összefogás másokra is serkentőleg hat és követni fogják a példát. Itt töltheted le a versenyeredmény listát, ezért külön köszönet Berkes Lászlónak!

Értesítést kértél már a cikkeinkről?

fb_ertessites.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr156952389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása