TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

IKO Kyokushin 46. Nyílt Japán Bajnokság előzetes, avagy az Elit Világbajnokság hamarosan kezdődik

2014.10.14. 16:49 td_axl

IKO-Kyokushin-46.-Nyílt-Japán-Bajnokság.jpg

November első hétvégéjén kerül megrendezésre az év legrangosabb Kyokushin találkozója, a súlycsoport nélküli Japán Bajnokság. Írásom apropójául több dolog is szolgál. Az egyik, hogy idén ünnepeljük a Kyokushin Karate Világszervezet (IKO )megalapításának 50. évfordulóját, illetve ebben az esztendőben 20. alkalommal emlékezünk meg Sosai Masutatus Oyama, a Kyokushin atyjának haláláról. Az egész esztendő a jubileum jegyében telt, így számos remek világversenyre került már sor.

Az IKO vezetői jól menedzselnek, hiszen minden esztendőben, minimum 2-3, de esetenként 4-5 olyan bajnokságot is tető alá hoznak, ahol a kontinensek összecsaphatnak. A világ legjobb fightereinek elég gyakran van alkalmuk találkozni egymással, így nem szűkülnek be a saját régiójukba. A szakmai fejlődés az ilyen tornák nélkül, ma már szinte elképzelhetetlen. Az ez évi Japán Bajnokság remek alkalmat ad a legjobbak összecsapásaihoz. Ez egy minőségi verseny, ahol szinte csak a top versenyzők mérkőznek majd egymással. A magam részéről, ezt a tornát „Elit Világbajnokságnak” neveztem el. A 128-as tábláról induló mezőny mind a négy blokkja „halálcsoport”, hiszen elképesztően nagy neveket találunk az összes betű alatt. Ebben a névsorban, akár a legjobb 32-be kerülés is óriási teljesítmény.

 

A blokk

A mezőny tetejéről, az igen agresszív Shoki Arata (Chiba) indul, aki az elmúlt esztendőben szupernehézsúlyú világbajnoki címet szerzett. Nem annyira képzett, de mázsa körüli testsúlyával és akaratosságával mindenkinek nagy falat lehet. Ebben 32-esben, a 2011-es középsúlyú japán bajnok, Takeyu Takeoka jelenthet még komoly veszélyt a külföldiekre. A blokk (és talán az egész verseny) legnagyobb ásza minden bizonnyal az ukrán Olksandr Ieromenko.

Ieromenko.jpg

Olksandr Ieromenko

Ieromenko elképesztő formát mutat ebben az esztendőben. A tavaszi idényben egymás után nyert meg két rendkívül rangos tornát, a súlycsoportos Eb-t 90kg-ban, illetve az év második legerősebb versenyét, a nyílt amerikai bajnokságot. Mindkettőt igen határozott teljesítménnyel. Az egyébiránt súlycsoportos japán bajnok ukrán fiú, a karate küzdelem szinte minden szegmensében kiválót képes nyújtani. Komoly kéz és lábsebességgel rendelkezik, igen jól mozog lábon, rendkívül veszélyes minden magasságban. Ehhez ún. „gibbon” szerű karok társulnak, így remekül kezeli a távolságokat is. Minden esélye meg van a legjobb 8-ba kerülésre.

Itt találjuk még az egyik személyes kedvencemet, Igor Titkov-ot (idei középsúlyú japán bajnok), a világhírű permi iskola kiváló képviselőjét, a moszkvai Mitsuden dojo 90 kilós bajnokát, Farukh Turgunboev-et, illetve a szintén moszkvai Seiken Dojo, szárnyait bontogató versenyzőjét, az idei Eb. bronzérmes, orosz bajnoki ezüstérmes Ivan Mezentsev-et is.

Tovább is van, ugrás után olvashatod!

B blokk

Feltételezhetnénk, hogy ezek után a B blokk mezőnye valamivel kevésbé erős, mint az előzőé, de nem így van. 33-as rajtszámmal a középsúlyú világbajnok, Zenjyuro Mori (Tokió – Josai Branch) nyitja ezt a blokkot. Mori az egyik legképzettebb a japán mezőnyben, komoly erő-állóképességgel, látványos és hatékony lábtechnikával, azonban könnyű dolga neki sem lesz.

mori.jpg

Zenjyuro Mori

40-essel, a szinte ugyanilyen paraméterekkel rendelkező, Eb-ezüstérmes, Andrey Chirkov ( Ekaterinburg – Godhand Gym) állhatja majd először útját Morinak. Chirkov sem a veszélytelen oroszok mintapéldánya. Robbanékony, remek tempó érzékű, jó „lábmunkás” és borzasztóan veszélyes fejmagasságban is. Nagy csata várható. Azt hiszem, hogy a spanyolok veterán ászát, Alejandro Navarro-t senkinek sem kell bemutatni, aki csak egy kicsit is érdeklődik a modern fullcontact karate iránt. A 37 éves Navarro szinte már minden rangos címmel rendelkezik: 9x Eb. győztes, open japán bajnok, súlycsoportos világbajnok. Mind a mai napig ott van szinte minden nagy nemzetközi tornán, így évente akár 4-5 komoly világversenyen is indul. Azt gondolom, hogy bár már látszódnak rajta a korosodás első jelei (az idei Eb-n például fejrúgás ipponnal kapott ki a francia Belakhodja-tól), azonban leírni Őt nagyon nagy hiba volna. Mindent tud erről a sportról. Pontosan ismeri és használja a szabályokat, és mindig tudja, mi kell a győzelemhez.

A B blokkot erősíti még a japánok csupa szív könnyűsúlyú világbajnoka, Takaichi Onuma, a hosszú idő óta japánban tréningező ausztrál, Steven Cujic (japán bajnoki 4.). A blokk alján találjuk a mezőny talán legképzettebb versenyzőjét, Ilya Karpenko-t (orosz bajnok, Eb. ezüstérmes - Novokuznetsk). Karpenko neve jól cseng, hiszen a 2007-es VB-n, alapvetően Ő vetett véget a híres/hírhedt csecsen fighter, Lechi Kurbanov karrierjének. Az a tempó fejrúgás, melyből ippon született, megpecsételte Kurbanov későbbi pályafutását.

 

C blokk

A japánok idei szupernehézsúlyú bajnoka, Shouhei Kamada (Tokió – Josai) sem érezheti szerencsésnek magát, hiszen az Ő csoportja hasonlóan kemény , mint az előző kettő. Kamada új generációs harcos. A nyúlánk, lábon jól mozgó tokiói fiún látszik talán a leginkább, hogy milyen sokat számít, ha a világ legjobbjai sűrűn találkoznak. A japánok szorgalmasan lesik el a „gajdzsin” módszereket és alkalmazzák egyre sikeresebben. Irányváltás, iramváltás, ritmus technikák: ezeket mind - mind remekül ülteti a saját bunyójába a japán srác.

kamada.jpg

Shouhei Kamada

Kamada dolgát, valószínűleg az ifjú Patrik Sypien (Eb. bronzérmes szupernehézsúly – Lengyelország) igyekszik majd megnehezíteni. Itt van még két kiváló japán, Yuta Sawamura (Vb. ezüstérmes 80kg) illetve Yuta Takahashi (Japán bajnok -85 kg), akit az ifjonti hév és a virtuozitás egyaránt fémjelez. Az oroszok könnyűsúlyú Orosz kupa győztese és Európa-bajnoka, Alexander Mikhailov (Moszkva) ugyan kiváló technikával és erő-állóképességgel bír, ám 70-75 kg körüli testsúlyával és alacsony termetével igen nehéz lesz helytállni ebben a mezőnyben. Pláne úgy, hogy egy olyan bajnok található ebben a blokkban, aki mindenki számára az egyik legnagyobb feladat.

Zahari Damyanov (Bulgária) is rengeteg rangos tornán diadalmaskodott már. 4x Európa-bajnok, All Amerika bajnok, Japán bajnoki ezüstérmes, VB. ezüstérmes. Nagyon komoly ütő erejű, nagy munkabírású robosztus testű versenyző, akit mindezidáig kevesen tudtak megállítani.

D blokk

97-sel személyes kedvencem Perm-ből, a 31 esztendős Darmen Sadvokasov (3x Orosz bajnok, súlycsoportos Japán bajnok, Eb. ezüstérmes, VB. 4. helyezett). A kazah felmenőkkel rendelkező Sadvokasov, első pillantásra egy ortodox stílusú Kyokushin küzdőnek tűnik, erős visszatérő combtámadásokkal és kemény gyomorütésekkel. Ám ez csalóka kép róla. Darmen egy igazi gondolkodó küzdő, aki képes jól használnia távolságokat remek ritmusváltásai vannak és lábon is jól mozdul. Az utóbbi 2 évben ismét egyre jobb teljesítményt nyújt, így bármire képes lehet ezen a bajnokságon is.

darmen.jpg

Darmen Sadvokasov

Információink szerint a középsúlyú orosz bajnok, Lasha Gabarev, orvosi utasításra nem tud rész venni a bajnokságon, így vele nem kell számolnia a blokk versenyzőinek. Ott lesz ugyanakkor Masanaga Nakamura, aki 2013-ban középsúlyú japán bajnok volt. A budapesti EB-n szupernehézsúlyú bajnoki címet szerzett Djema Belkhodja, az utóbbi időben egyre nagyobb rangot szerző francia Kyokushin kiválósága. Mióta a román világbajnok, Shihan Lucian Gogonel irányítása alatt készülnek a francia fiúk, sorra érik el a jobbnál jobb eredményeket világszerte. Belakhodja szintén alkalmas arra, hogy tovább lépjen ebből a csoportból.

Kyohei-Ajima.jpg

Meg kell még emlékeznünk az orosz Kirill Kochnev-ről is, aki hórihorgas termetével és kiváló mozgáskoordinációjának segítségével, az elmúlt évben már bronzérmet tudott szerezni ugyanezen a versenyen. A 128-as rajtszámot, a hagyományoknak megfelelően a bajnok, azaz Kyohei Ajima (Tsukuba – Ibaraki) birtokolja. Ajima is egy új generációs harcos, aki rendkívül sokat tud a knock-down küzdelemről. Az Ő karatéján is egyértelműen érződik, hogy rendkívül sokat merít az orosz iskolából, mindezt ötvözve a japán kitartással és harci szellemmel. Úgy vélem, azt semmiképpen nem mondhatjuk, hogy „megcsinált” útja lenne a legjobb 8-ba.

Elképesztően kemény versenynek nézünk elébe, melyet a jó sorsomnak köszönhetően a helyszínen tekinthetek meg. Természetesen egy komplex beszámolóval térek majd haza, amiben megpróbálom visszaadni a torna minden izgalmát.

Schmidt Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr536791919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.10.15. 03:22:26

A kyokushinkai kisbetű (valójában kiokusinkáj magyarul helyesen), és szoszáj Ojama Maszutacu. De semmiképp nem Masutatus.
A japán nevek sorrendje ugyanaz, mint a magyaré. Családnév, adott név.

"esztendőben 20. alkalommal emlékezünk meg Sosai Masutatus Oyama, a Kyokushin atyjának haláláról"
Ez a mondat magyarul így hangzik:
"esztendőben 20. alkalommal emlékezünk meg szoszáj Ojama MaszutacuNAK, a kiokusinkáj atyjának haláláról"
Takeoka Takeju, Olekszandr Jeremenko, Igor Tyitkov, Farukh Turgonbojev, Ivan Mezencev, Mori Zendzsuró, Andrej Csirkov, Jekatyerinburg, Onuma Takaicsi, Ilja Karpenko, Novokuznyeck, Kamada Souhej, stb., stb.

Nincs egy olyan mondat sem a teljes szövegben, amelyikben ne lenne hiba.
Ha ennyire nem tudsz írni, mi a lófaszért akarsz ennyire? Maradj annál, amihez értesz.
Az írás nem tartozik ezek közé.

Ráadásul látszik, hogy ez az egész iromány csak egy angol cikk igen szarul sikerült fordítása. Saját kúfőből nulla hozzáadott érték.
(Pontosabban a szar fordítás és az olvashatatlan helyesírás miatt elvett érték van.)

József Stefanovics 2014.10.16. 11:04:12

Jó napot kívánok,
a stílus maga az ember…
több gondolatom is volt a cikk elolvasását követően, majd a „vélemény” láttán is.
Talán a legfontosabb az utóbbiról: mitől válik bárki is olyanná, hogy ennyire igazságtalan és rosszindulatú legyen, hogy még klaviatúrát is ragadjon, és beírjon ide. Semmilyen építő szándék nem érződik a dolgon. Még akkor sem, ha van igazságtartalma. Csak a rosszindulat, frusztráció és a megfelelő ismeretek hiánya. Miért cselekszik valaki olyat, amivel egész biztosan csak ártani fog a környezetnek és nem építi azt? Kevés annyira negatív energia van, mint az a „rosszindulat”, ami ezt generálja…
Mitől érzem ezt gonoszságnak? Névtelenség, stílus és nem találtam - nem vizsgálódtam teljes körűen- más bejegyzéseket e mögé a nick név mögé bújva, pedig megannyi cikkben található ugyanilyen jellegű, általa felvetett „hiba”.
Nem kenyerem a korrektúra vagy a helyesírás megítélése. Nem is formálnék róla véleményt. Hisz amihez nem értünk, arról jobb nem álláspontot közölni, főként nem nyilvánosan. Talán jobb lett volna ha „Mr. Közbiztonság Szilárd” nick név mögé bújt valaki is így tett volna és a cikk szakmai forrását, hozzá nem értése okán nem minősítette volna.
A helyesírásra vonatkozó megjegyzései lehetnek helyesek és teljesen el is fogadnám őket, illetve megköszönném, ha építő szándékkal közölné őket, jó indulattal. Ennek nyoma sincs. (Ebben a nagy „internetes szabadságban” és a szerkesztők helyében nem is hagynék ilyen rosszindulatú bejegyzéseket, de ez csak a magánvéleményem). Egyébként ezt privátban is lehet közölni, hogy egy „ügyet” hagyjunk előre jutni és ne hátráltassuk azt.
A „Kyokushin” hazánkban teljesen elfogadott és a köznyelvben- írásban, jogi állásfoglalásokban, hivatalos iratokban, karate gyakorlói környezetben így használatos. Ettől még nyelvtani szempontból lehet nem megfelelő természetesen. Én ehhez nem értek. Kazinczy szerint az élő köznyelv alakítja a Magyar nyelvet és az lesz az említett „helyes”.
Ugyanakkor megjegyezném, hogy az említett „kiokusinkáj” kifejezés más. Péter a Kyokushin stílus (ez a stílus tulajdon neve)alapítójaként beszél Oyama mesterről. A Kyokushinkai is egy másik tulajdonnév, de a kettő nem azonos. A „kai” szó közösséget jelöl, tehát az egyik a stílus neve, a másik a stílust gyakorlók közösségének a hivatalos, világszövetségbe tömörülésének „aposztrofálására” született. Péter Kyokushint ír, maga pedig kiokushinkájt.
Az ingerküszöb elérése a cél? Bár ez sikerült, ugyanakkor ez „öncélú”, hisz másokat nem fog előrébb vinni.
Magamutogatásként is céltalannak vélem, hisz igazán kevesen fogják ezt a „véleményt” elolvasni és még kevesebb embert befolyásol - persze a reflektálásom is maximum csak ugyanennyi embert mozgat meg, de ez rendjén is van.
Miért olyan gyáva és gonosz valaki (ha lehetne kisebb betűvel írni, megtenném) hogy, arrogánsan, pökhendi stílusban kioktat valakit, többek közt olyan témában is, amiről egész biztos kevesebbet tud, és nem meri a nevét sem kiírni, vállalni?

József Stefanovics 2014.10.16. 11:04:48

Sajnálom, hogy időt kell erre az írásra pocsékolnom- szó szerint gondolom. Viszont az alapelveim nem engedik, hogy tétlen maradjak akkor, amikor:
- egy rosszindulatú, hozzá nem értő valaki rombolni próbál valamit, ami szakmai érték és egy mikroközösség számára abszolút hiánypótló
- 30 éve olvasom az ilyen írásokat, igazán széleskörűen tájékozódom ebben a témában bel és külföldön. Alátámaszthatóan kijelentem- Schmidt Péter a legfelkészültebb emberek egyike a világon (szó szerint gondolom) és még a Japán karate vezetők és versenyzők is már mind többször kifejezték elismerésüket tudása, ismeretei, írásai- és ÖNZETLEN JÓSZÁNDÉKA iránt.
- véleményem szerint nincs ma itthon olyan ember, aki szélesebb spektrumú és mélyebb ismeretanyaggal rendelkezik egy ilyen cikk megírásához, mint Ő. Valószínűsítem, hogy külhonban sem sokan. (Nem megyek bele mélyebb szakmai elemzésekbe!)
- a cikkben szereplő versenyzőket napi szinten „figyeli”, nézi a küzdelmeiket; eredménylistákat; cikkeket; kommunikál velük
- van, akiket személyesen ismer közülük, sokukat élőben látott küzdeni
- 9 alkalommal járt Japánban
- megszámlálhatatlan kontinens és világversenyen volt jelen a tatami mellett, öltözőkben és bemelegítő termekben egyaránt
- kiemelkedően sok hazai híradás, film anyag és cikk kötődik az Ő nevéhez
- nem újságíró, soha nem is állította ezt
- jó szándékból, Japán és a Kyokushin iránti őszinte rajongásából és érdeklődésből készít időnként írásokat
- a hazai és nemzetközi szakma kifejezetten elismeri, többen pedig szeretik is az írásait
- az írás 100%-ban tőle származik, teljesen saját munka és sokkal inkább Tőle vesznek át írásokat mások
- számomra és sokaknak is abszolút élvezhetően ír, bár ez szubjektív (ugyanúgy, mint a „véleményt” író számára)
- a világ minden helyén így írják karatés környezetben ezeket a tulajdonneveket és ez a „szokásjog, köznyelv”, senkit sem zavar, bár ettől még lehet helytelen
- Ő a Barátom-ez az információ a téma szempontjából irreleváns - és nem veszem jó néven, ha indokolatlanul, minősíthetetlen stílusban valaki így ír róla, bár Péter nem szorul a védelmemre
Még egy dolog. Talán ennek a gyönyörű jószágnak, a lónak a nemző szerve ennyire fontos magának, hogy nem bírta kihagyni ebből az írásból? Ha már mindenképpen kötekedni akar, úgy gondolja, hogy az ön rövid írásában nincs hiba annak ellenére, hogy a helyesírás Don Quijote (Don Kihote?  )-ként lép „csatatérre”?
Kérem, ha már korábbi megjegyzéseitől nem kímélte meg a Kyokushin - még büszke is vagyok arra, hogy annak a néhány milliós közösségnek a tagja vagyok, aki ezt így írja- kedvelők hazai táborát, akkor legalább az írásomra történő esetleges válaszától tekintsen el.
Rossz fogalmazásom és helyesírásom pedig tudja be annak, hogy mindössze közösségünk egy értéke- Péter írása- mellett akarok kiállni, és az írás számomra, átlagos földi halandónak csak az információ közlés egy általános kommunikációs csatornája, nem pedig „szent küldetés”. Köszönöm szépen.
Petyka! A cikk nagyon jó és körültekintő. Örülök, hogy olvashattam, remélem még lesz ilyenekre lehetőségem!
Stefanovics József
süti beállítások módosítása