TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Global Grappling verseny a TEK 2014 évi Budo és Küzdősport Gálán

2014.07.28. 19:18 td_axl

globalgrappling.jpg

A MAX 2014 Küzdősport és Harcművész Expo során lehozott TOTALDAMAGE Cage Grappling után újabb meghívást kapott a Global Grappling a SYMA csarnokba: szeptember 28-án a TEK 2014 évi Budo és Küzdősport Gáláján a Gi Grappling és a Combat Grappling versenyszámokat rendezhetik meg. A versenykiírás és nevezés a rendezvényre ezen a linken érhető el. 

Mit érdemes tudni a Global Grappling versenyrendszerről?

A Global Grappling versenyrendszert Kovács Gábor, Fekete Sándor és Berkes László hozta létre. Mindhárman a Magyar Ju Jitsu Szövetség tagjai, a soke Kelemen István által alapított Hangary Ju Jitsu Kelemen Ryu mester fokozatú instruktorai.


Thumbnail image

A több, mint 25 éves múltra visszatekintő Kelemen-féle jitsu iskola közismerten kemény, bátran kijelenthetjük, hogy egyedülálló övvizsgarendszerrel bír. A vizsgázóknak az övfokozatnak megfelelő technikák bemutatásán túl, erőnléti, valamint küzdelmi képességeiket is bizonyítaniuk kell. Full-contact álló- és földharc küzdelmeik szabályai 1984 óta folyamatosan tisztultak, a vizsgatapasztalatokra épülve forrták ki magukat egyre embertpróbálóbb gyakorló küzdelmekké, kökemény vizsgákká. Kelemen mester folyamatosan kereste, ma is keresi a tanítványok technikai és emberi felkészültségének megmérésének biztonságos, de hiteles módját. Tulajdonképpen e szándék egy hajtása a versenyküzdelem.

A Szövetségben 1995 óta rendeztek Ju Jitsu versenyeket. Ezeken a versenyeken lett először külön versenyszám a grappling, majd az érdeklődés felfutásával a grappling versenyszámok önálló versenyekké szerveződtek. Ma már a Global Grappling „G4 Liga” évadokat szervez, ősszel kezdődik a harmadik évad, melynek során hét városban szerveznek fordulókat.

Amikor 2008-ban megismerkedtünk a grappling-gel, - mondja Berkes László - akkor úgy éreztük, hogy majdnem  megtaláltuk a régóta keresett rendszert, melyben ideális versenyezni. Azért csak majdnem, mert voltak a szabályok között olyanok, melyek túlbonyolítottnak, kevésbé logikusnak tűntek, illetve nagyon a NoGi Grappling oldaláról közelített, azt hangsúlyozta, megbontva az egyensúlyt a Gi és a NoGi ágak között. A Global Grappling rendszer megalkotásánál ennek az egyensúlynak a felállítása és az egyszerűsítés, a logikus felépítés volt a fő szempont.

A grappling illett a korábbi versenyekhez, tökéletes új versenyszám volt. 2009-ben létrehozták a mindenki számára megfelelő versenyszabályokat, majd a 2010-es tavaszi és őszi versenyeken ezt be is vezették, A Global Grappling népszerűségéhez hozzájárultak a Gyakorló Versenyek is, melyek kiváló lehetőséget nyújtanak új klubok és versenyzők csatlakozására. 2012-ben önállósodtak a grappling versenyek, eddig összesen több, mint harminc Gyakorló Versenyt, Liga fordulót, Csapatbajnokságot szerveztek.

Thumbnail image

A Global Grappling G4 Liga évada ősztől nyárig tart, hasonlóan az iskolai évadhoz. – mondja Kovács Gábor főbíró. – Egy évadban a korosztályok változatlanok, hét Liga fordulót, öt Gyakorló Versenyt és egy Csapatbajnokságot szervezünk. Ehhez jönnek a külsős felkérések, mint például a MAX 2014 Scitec Nutrition Harcművész és Küzdősport Expo, illetve most a Terrorelhárítási Központ részéről. Mindkét felkérés nagy megtiszteltetés a számunkra és a Global Grappling elismertségét, elfogadottságát jelzi. Nem véletlenül, hiszen a közösségünk jelenleg száz klubból áll ötezer taggal, így a Global Grappling közvetve-közvetlenül több tízezer érdeklődhöz, szimpatizánshoz jut el.

A MAX 2014 Küzdősport és Harcművész Expon a TOTALDAMAGE Cage Grappling versenyszám mutatkozott be. Egész nap folyamatosan mentek a grappling küzdelmek a ketrecben. Szeptember 28-án, ugyancsak a SYMA csarnokban, a TEK által szervezendő Budo és Küzdősport Gálán pedig a Gi Grappling vagy a Combat Grappling versenyszámokban küzdenek majd a BM, HM, NAV, OGY versenyzők. Ennek van előzménye, az előző két TEK versenyen szintén a Kelemen Ryu által rendezett tradicionális földharc került megrendezésre.

Négy versenyszámunk van, – mondja Fekete Sándor technikai vezető – ezek a Gi Grappling, a NoGi Grappling, a Combat Grappling és a Kesztyűs Küzdelem. A NoGi Grappling ketrecben űzött változata a Cage Grappling. Megvalósul a Gi-s és a NoGi-s szakágak egyensúlya, mindkettőnek van egy összekapaszkodós és egy ütő-rúgós versenyszáma. A szabályrendszer egységes, viszonylag könnyű az átjárás a különböző szakágak között. A Global Grappling népszerűségének ez az egyik oka, itt egységes szabályrendszerben küzd egymással a kyo-s a kempo-ssal, az MMA-s a birkózóval, vagy például a judo-s a brazil ju jitsu képviselőjével.

Thumbnail image

A TEK Budo és Küzdősport Gáláján a négy versenyszámból kettő lesz jelen. A Gi Grappling és a Combat Grappling küzdelemben is a versenyzők a hagyományos ju jitsu (judo) Gi-ben (kabát, nadrág öv) vannak. A küzdelem állásban indul, a cél az ellenfél kopogtatása, vagy a technikákért kapott pontokkal a több pontszám elérése. A Global Grappling a látványos, akciódús küzdelmet díjazza, a passzivitást pedig bünteti. Combat Grappling-ben engedélyezett az ütés és a rúgás is, értük pont ugyan nem kapható, de alkalmazásukkal gyöngíthető az ellenfél ellenállása. Az elmúlt években rendezett versenyeken mindkét számnak komoly bázisa alakult ki, így minden esély adott arra, hogy a TEK-es versenyen is sikerrel mutatkozzon be.

A Global Grappling rendszeréről, az eddigi versenyekről a leírásokat, beszámolókat a honlapjukon lehet megtalálni:www.globalgrappling.hu

forrás: k-1.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr646554811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása