TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

A siker kapujában: Interjú Furkó Lászlóval

2014.06.08. 21:19 td_titusz

Régóta szerettem volna interjút készíteni régi edzőpartneremmel, és barátommal, Furkó Lászlóval. Úgy gondoltam, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban megrendezésre került, a Magyar Prémium MMA Liga által szervezett MMA Revolution gála remek alkalom lett volna a beszélgetésre, ám a nagybetűs élet mindig megkeveri a kártyákat, és kicsit tolódott a terv, így a találkozónk is. Azonban a héten (2014.06.03.) végre sikerült összehozni a beszélgetést, és kifaggathattam Lacit (meg edzőit) a március meccsekről, azok előkészületeiről, az azóta eltelt időről, és a jövőben tervekről, no meg persze aktualitását nem veszítve az MMA Liga közelgő döntőjéről.

1973201_603791339709406_54618380_o.jpg

Lacival és edzőivel (róluk kicsit később), Budapesten a Jászai Mari térhez közeli edzőtermükben találkoztam. Beszélgetésünk elején – bár azóta már többször is megtettem, de ebből sosem elég – gratuláltam a sikereses márciusi szerepléshez, és elsőként arra kértem Lacit, hogy mondjon pár gondolatot magáról azoknak, akik még nem ismerik őt. Laci jelenleg 24 éves, 17 éves kora óta aktívan versenyzik. Küzdősport életének első állomásaként Gulyás „Sanyimanó” Zsoltot emelte ki, akit egyenesen nevelőedzőjének aposztrofált, hiszen ő vezette be a kevert harcművészetek világába. Laci több MMA szabályrendszerű, illetve kempo versenyen elindult, szép sikereket elérve. Pár év elteltével egy újabb lehetőség került elé, melyet közösen átbeszéltek Gulyás Zsoltival, és így Laci klubbot, illetve trénert váltott, de korábbi mesterével a jó viszonya töretlen maradt. Az itthoni munka megkezdése előtt Laci fél év időtartamra szerencsét próbált Angliában, melynek során több ottani klubot is bejárt, ezek közül az MMA Clinic-et és a KO Gym-et emelte ki. Hazatérése után megkezdte építeni profi karrierjét az Unio Sport Mma Academy csapatának tagjaként, melyben két nagyszerű edző segíti. Az állóharc tudás csiszolásáért Peszlen „Rendes” Ferenc felel, míg a földharc, az MMA, és az erő-állóképesség fejlesztése Idei László irányítása alatt történik. Feri hozzátette, hogy több alkalommal is hívnak „vendég” edzőket, hogy segítsék harcosuk felkészülését, kiemelve Szekeres Ákos, brazil jiu-jitsu munkáját.

10437134_884304331596314_1292281182_n.jpg

Barátságunkra tekintettel rendelkeztem némi háttérismerettel Laciról, és tudtam, hogy tavaly volt egy kis sérülése, ami egy rövid időre gátolta a 100%-os edzésmunkában. Kérdésemre, hogy ebben az időszakban hogyan „tartották karban” a harcost, Feri válaszolt: A sérülés tökéletes alkalom volt arra, hogy több időt fordítsanak az alaphibák kijavítására, így egy biztos stabil alapot fektessenek le, melyre a későbbiekben biztonsággal tudnak építkezni.

Annak érdekében, hogy a begyakorolt mozdulatok tapasztalattá, rutinná alakuljanak, Laci elindult a Fila Combat Grappling dorogi rendezvényén, melyen egy kiütéses és egy nagyarányú pontozásos győzelmet zsebelt be, mellyel a szervezetnél kiérdemelte, hogy a válogatott tagja legyen!

Innen nem sok kellett, hogy az újonnan megalakult MMA Liga meghívja induló 71 kilogrammos tornájára. „Rendes” Ferenc és Idei László nem vették félvállról a feladatott, és egy három hónapon át, heti tíz edzést tartalmazó programot raktak össze versenyzőjüknek. A reggeli, délelőtti órákban erő és erő-állóképesség fejlesztés volt terítéken, intervallum edzésekkel, mellyel nagymértékben fokozták Laci izomterhelhetőségét. A küzdelmi gyakorlás heti 4 földharc (birkózás és BJJ) és heti 3 állóharc edzésből állt. Természetesen a felkészülés nem lehetséges megfelelő társak nélkül, így a felkészülést két olyan harcos segítette, akik szintén elnyerték a Fila Combat Grappling válogatottságot: Pap Ábel és Nyeste Sándor. Emellett Molnár Róbert szerepe sem volt elhanyagolható.

10425711_884304321596315_2039306410_n.jpg

Érdeklődésemre elmondták, hogy amennyiben nem konkrét mérkőzésre zajlik a felkészülés, úgy heti 7 alkalommal edzenek, és a hangsúly a technikai elemek tökéletesítésén van, a versenyfelkészüléshez képest körülbelül 60%-os erővel dolgoznak.

A fizikai terhelés mellett kiemelt szerepe van a tápanyagok visszatöltésének, és erről sem átalkodtam megkérdezni az ifjú harcost. A fogyasztás miatt szénhidrát szegény diétát vitt végig, emellé sok vitamint és ásványi anyagot szedett, a sztenderdnek mondható fehérje és edzés energizáló mellé. Laci nem hagyhatta ki a legfőbb tápanyagforrását, a „Puffin” lekvárt, hiszen csak ez adhatott neki erőt, és mindent legyőző akaratot.

A táplálkozás azért is volt rendkívül fontos tényező, hiszen a kezdeti időkben Laci 77 kilogrammról „szállt be” a 71-esek táborába, míg mára elérte, hogy stabilan 72-73 kilogramm körül mozog, innen könnyebb már a befogyasztás is. „Sajnos” Lacit jelenleg önmaga és családja szponzorálja, úgyhogy aki késztetést érez magában vagy tud olyan emberről, aki szívesen fektet a küzdősportok világába, úgy szeretettel várják jelentkezését!

Beszélgetésünk során lassan elérkeztünk az ominózus cirkuszi estéhez is, melyen Laci kétséget kizáróan remekül teljesített, kétséget sem hagyva a közönségben, hogy komolyan gondolja a bajnoki övet. Engedjétek meg, hogy aki nem látta a meccseket, azoknak kicsit felelevenítsem: Az első mérkőzését Tendl Péter ellen vívta, melynek első percekben jól láthatóan kereste az ütőtávot combosokkal, testre indított rúgásokkal próbálkozott, melyek rendszerint találtak is. Aztán Laci egy jobb csapottal betalált, mely megszédítette Pétert, és innentől egy kis clinch harc bontakozott ki, melyből egy szép földre vitelt sikerült kihoznia Furkónak, és a menet végig ott is maradtak. A második menetet kicsit aktívabban kezdte Tendl, próbálta lerohanni Lacit, aki azonban ismét a földre terelte a küzdelmet, és onnan már nem is eresztette el ellenfelét, mount pozícióból záporoztak az ütések, majd mikor Péter menekülni próbált nem figyelt, és felkerült a karháromszöggel (arm-triangle), és kopogás lett a vége. Természetesen az én írásomnál szemléletesebb lett volna egy videó, melyet sajnos nem találtam (a ustreamen visszakereshető az egész rendezvény felvétele, és ott megtekinthető) viszont a második, Tóth István ellen vívott meccs fent van a legnépszerűbb megosztó portálon, ami szerintem szavak helyett sokkal beszédesebb:

A mérkőzéssel kapcsolat arról kérdeztem a csapatot, hogy – akik ismerik Laci korábbi meccseit tudják, hogy korábban szerette lerohanni, ledarálni ellenfeleit, aminek sajnos néha megvoltak a negatív hatásai – szándékos volt-e a taktikus „visszafogott” kezdés. Feri örült a kérdésnek, és visszatérve a sérüléshez elmondta, hogy ez is az egyik feladat volt harcosával kapcsolatban, hogy kicsit átállítsa a harcos gondolkodását, egy taktikusabb mentalitásra. Hozzátette, hogy fontos volt, hogy ne szedjenek össze már az elején egy komoly sérülést, és a további ütközetre erő is maradjon még a tarsolyban. Ehhez Laci hozzátette, hogy sokat számítottak az eltelt évek is, mentálisan érettebb lett, több lett a meccs rutinja, és a korábbi vereségek tapasztalatai is arra sarkalták, hogy fogadja meg edzői iránymutatását. Feri itt fontosnak tartotta elmondani filozófiáját, melynek tudatában tréningezi tanítványát: „Minden Harcos a karrierje folyamán a saját hátán hordja a puskaporát. Senki sem tudja, hogy mennyi is van nála pontosan. A legjobb amit tehetünk azt hiszem, ha igyekszünk a sajátunkat minél több ember előtt ellőni, az arra megfelelő gálákon és összecsapásokon”.

Ennek ellenére a gála folyamán sajnos csak összejött egy csuklósérülés, melynek rehabilitálása miatt a márciusi gála és a novemberi döntő közötti időszakban Laci nem indul(t) további versenyeken, és ha már a távlati tervek is szóba kerültek, erről is érdeklődtem. Ezzel kapcsolatban elmondták, hogy őszre terveznek egy hollandiai edzőtábort, melyet november 22-én követ a 71 kilogrammos torna döntője, mely a tervek szerint Budapesten a Kisstadionban kerül megrendezésre, és ismereteik szerint valamely televízió is közvetíteni fogja. Feri fontosnak tartotta elmondani, hogy kétség sem merült fel benne, hogy nem Laci lesz a bajnok, és 2015-re már egy másik bajnoki mérkőzés is szervezés alatt áll. Hadd idézzem szó szerint Feri szavait: „kitakarítjuk a magyar mezőnyt, hogy ne hagyjunk kétséget senkiben, hogy Lackó a legjobb 71 kilogrammos versenyző itthon.” A 2015-ben, még itthon szerveződő mérkőzés után mindenképpen külföldi karrierben gondolkodnak, ez lenne a profi pályafutásának fő célja.

10437081_884304324929648_132023391_n.jpg

Végezetül szó eset arról is, hogy nemsokára a csapat új terembe költözik, ahová nemcsak korábbi versenyzőiket viszik, hanem megnyitják kapuikat az új érdeklődők számára, akár csak hobbi szinten, vagy akár új versenyzőknek, így kinevelve a csapat második generációját.

Búcsúzóul sok sikert kívántam a csapatnak a felkészüléshez és az új teremhez, és abban a tudatban váltunk el, ha megvannak az új klub részletei újra találkozunk.

Sok sikert Lackó!

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr986288691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MR.ose · http://MR.ose.blog.hu 2014.06.09. 12:06:39

Azért azt el kell mondani, hogy Tendl Péter a jóval tapasztaltabb Vikker Dani csapattársaként (Isten nyugosztalja e kiváló Harcost)ugrott be és Lacihoz képest 6 kg-l könnyebben mérlegelt. Tóth Pityu viszont 80 kg-ról fogyasztott be 71 kg alá, legalább is Pityu a meccs után ezzel magyarázta teljesítményét, hogy a fogyasztás nagyon sokat kivett belőle. De ez nem kisebbíti Furkó Laci tudását, tehetségének köszönhető sikereit, igaz Tóth István jelezte szándékát az ismétlésre 75 kg-n, megegyezett superfight formájában. Az eredeti Fight card szerinti Furkó László vs Kiss Károly mérkőzésre lettek volna nagyon sokan kíváncsiak, csak sajnos egy héttel a Fővárosi Nagycirkuszi Gála előtt, Gyulán volt egy MMA 4-s torna Román fighterekkel és ott Karcsi sajnos lesérült. Így ez a fergeteges mérkőzés elmaradt.
A szakma véleménye szerint kettejük párharca dönthetné el a hazai 71 kg elsőségét.
süti beállítások módosítása