TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Górcső alatt: Gunnar Nelson

2014.03.14. 14:40 td_Emree

Gunnar_Nelson_hauberk.jpgGunnar "Gunni" Nelson

Gunnar Nelson az UFC izlandi születésű harcosa igazi színfolt a szervezet harcosai között. Egy kicsi országból érkezett (Izland lakossága nem éri el a 400.000 lelket), közönségszórakoztató meccseivel hívta fel magára a rajongók figyelmét, legutóbb március 8-án Omari Akhmedovot győzte le egy elsőmenetes guillotine fojtással. Ezzel a teljesítményével el is nyerte az este legjobb egyéni teljesítményéért járó „Performance of the Night” díjat és vele 50.000 dollárt. Nem más, mint Renzo Gracie titulálta az UFC következő váltósúlyú bajnokának.

Ismerjük meg jobban kicsit ezt az embert! Gunnar egy, olyan családban nőtt fel, ahol komoly hagyományai voltak a harcművészeteknek, ezzel ideális helyszínt biztosítva az MMA iránti egyre komolyabb érdeklődésének. Édesapja Haraldur kick - bokszoló volt, aki ifjabb éveiben a karatéval is megismerkedett, emellett rajongott Bruce Lee-ért. Talán nem meglepő, hogy Gunnar is Bruce Lee-t bálványozva nőtt fel, aki gondosan gyűjtötte a kedvencéről szóló újságkivágásokat.

Hiperaktivitása ellenére tizenhárom éves koráig nem engedték versenyezni, tizenöt évesen karatéban nemzeti bajnok lett. Egy évvel később elkezdett grappling edzésekre járni, és tizenhét évesen már az MMA-t gyakorlók táborát erősítette.

Mostanra betöltötte a huszonötöt, MMA rekordja 12-0-1 (W-L-D), kétszer végzett a legjobb ötben az Abu Dhabi BJJ Openen (ADCC), nyílt súlycsoportban, olyan nehézsúlyúakat győzve le, mint Jeff Monson. A legtöbb BJJ-t gyakorlóhoz hasonlóan ő sem hisz abban, hogy a méret különösebb szempont lenne a küzdelem során.

Gunnarra 2008-ban talált rá Renzo Gracie, aki egy szemináriumot tartott Izlandon. Renzo korábban számtalan UFC bajnokkal dolgozott együtt, olyan nevekkel is, mint Georges St Pierre jelenleg, pedig Chris Weidman felkészülését segíti.

renzo-gracie-04-08-10-13-29-42-337.jpgAki a csiszolatlan gyémántot felfedezte, Renzo Gracie

Renzo, így emlékszik vissza kettejük megismerkedésére:

Kért valakit, akivel sparringolhat egyet és akkor felpattant egy kölyök, akiben megvolt a lehetőség, hogy idővel az egyik legjobb BJJ-s legyen a világon.

„Sheik Tahnoon-al érkeztem Izlandra 2008-ban, valamiféle üzleti ügye volt arrafelé. Amíg ott voltunk meghívott, hogy edzek egy csapat sráccal. Edzeni akartam, ezért elmentem a terembe és egyből kiszúrtam Gunnart. Más volt, mint a többi srác, akik ott gurultak. Annyira tehetséges, összeszedett és határozott volt, emellett igen sajátos stílussal bírt, ami miatt nehéz volt fordítani ellene, vagy megjósolni mi lesz a következő lépése.”

Renzo, Gunnar tehetségét látva meghívta őt, New Yorkba saját termébe.

„Mindenkinek kemény kihívást jelentett kitalálni, hogy mi lesz Gunnar következő húzása, ezért beszéltem vele. Elmondtam neki mennyire tehetségesnek tartom és felajánlottam neki, hogy jöjjön el hozzám, New Yorkba, ahol a legjobb edzőpartnerekkel edzhet a legjobb edzők felügyelete mellett.”

Gunnart, Renzo egyik unokaöccsénél szállásolták el és minden idejét az edzésnek szentelte. Karrierje, azonban a dublini SBG-nél indult be, amit John Kavanagh irányít.

A harcosból edzővé vált Renzo szerint Gunnarban minden megvan, ami ahhoz kellhet, hogy UFC bajnok váljon belőle.

„Lenyűgöző volt, ahogy ott edzettünk abban a kis országban, Izlandon és egy jövendő UFC bajnokot pillantottam meg magam előtt. Tehetséges volt, és rengetek lehetőséget láttam benne, de tudtam, hogy az USA-ba kell jönnie, hogy a legtöbbet hozza ki magából és megtanulja, hogyan válhat profi bunyóssá.

Legyőzte Jeff Monsont Abu Dhabiban, erős, kiváló atléta és nagyon jó a technikája.”

New Yorkba költözni Gunnar számára komoly kultur sokk volt, hiszen egy kis országból ment a 19 milliós, folyamatosan növekvő Nagy Almába.

„Az emberek gyorsabban sétáltak, mint ahogy az autók mennek Izlandon. Furcsa volt, hogy nem láttam az eget, csak épületeket, kivéve, ha egyenesen felnéztem. A levegő annyira más volt, nehezebb, sűrűbb. Minden nagyon más volt.”

Renzo annyira elégedett volt felfedezettje teljesítményével, hogy 2009-ben fekete övet adott neki.

„Amikor először New Yorkba jött, két-három alkalommal edzett mindennap, hat hónapon keresztül és nagyszerű harcos lett belőle.

Lenyűgözött milyen gyorsan elérte a fekete öves szintet. Állásban, pedig legalább olyan jó volt, mint a jiu-jitsuban.

Biztos vagyok benne, hogy megnyeri az UFC váltósúlyú bajnoki címét. Kétségem sincs a felől, hogy képes legyőzni súlycsoportjának legjobbjait. Hogy milyen gyorsan akar idáig eljutni, az csakis rajta múlik, de szerintem két éven belül mindenkit képes lesz legyőzni. Nincs semmi, ami miatt aggódnia kellene sem állásban, sem a földön. Az emberek nagyon hamar meg fogják ismerni. Ő egy nagyszerű tanítvány, egy nagyszerű kölyök és ígérem nektek nagyszerű bajnok is lesz.”

Gunnar jelenleg John Kavanagh felügyelete alatt edz, Dublinban. Kavanagh Conor McGregor felkészüléséből is kiveszi a részét.

ConorGunnar_zps748f74a3.jpgKavanagh, McGregor és Nelson

A hozzáértők szerint Gunnarnak van az egyik legegyedibb stílusa az UFC-ben. Karatén alapuló ütései, rúgásai a tradicionális harcművészeteket idézik, amit kiváló BJJ tudásával ötvöz.

2012-ben úgy küzdött az UFC nottinghami gáláján, hogy ellenfelének személye háromszor is változott. Az UFC mérkőzésszervezőjének, Joe Silvának végig azt mondta, nem érdekli, kit hoznak ellene.

Végül DaMarques Johnson állt ki ellene úgy, hogy képtelen volt hozni a 170 fontos (kb. 77.27 kg) súlyhatárt és 183 fonttal (83.18 kg) mérlegelt be. Egyébként az UFC középsúlyú divíziójának felső határa 185 font, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy Jonhson simán egy súlycsoporttal feljebb állt ki Nelson ellen. Gunnar ennek ellenére végig dominált a meccsen.

Következő ellenfele Jorge Santiago volt, aki ellen egy pontozásos győzelmet sikerült abszolválnia. A sort Omari Akhmedov zárja, akiről már korábban megemlékeztünk. Gunnarnak van egy jó szokása, szeret a szülővárosához közeli jéghideg tóban úszkálni.

„Ha képes vagy belemenni és meggyőzni magadat, hogy egy jót úsztál, minden másról is meg tudod győzni magad, ami a világbajnoki címig vezető úton vár rád.”

Megjegyezte, hogy sokat tanulmányozta a tradicionális harcművészeteket, azok gondolkodás módját és filozófiáját.

„A beképzeltség egy dolog, az önbizalom egy másik. A beképzeltség az, amit azért teszel, hogy jobbnak lásd magad, mint amilyen valójában vagy. Az önbizalom az, amikor olyan dolgokra gondolsz, amik segítenek jól teljesíteni.”

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr675858355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása