TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Merre tart a kickbox Hollandiában?

2013.10.03. 19:24 td_adamrepa

gyerekkickbox.jpg
Az oldalon foglalkoztunk már párszor a GLORY-val, kickbox harcosokkal, gálákkal, de a sok csillogás, nagy küzdelmek és highlight videók közepette az ellentmondásokról és problémákról is érdemes írni. Hollandiában egy tévéműsor foglalkozott a visszáságokkal, a sport árnyoldalával, kérdéseket intézve a kormányhoz. Két párt is megkereste az Egészségügyi, Jóléti és Sport  Minisztériumot, hogy tegyenek valamit a veszélyes, fiatalkorú kickbox meccsekkel kapcsolatban.

Tán nem sokan tudják, de Hollandiában sípcsont- és fejvédőt használva már hat évesen is lehet versenyezni. A kormány álláspontja, hogy ez túlságosan veszélyes, mert a gyerekek agya még nem fejlődött ki ekkor. Az agy-specialisták állítják, hogy agysérüléshez jópár ütés kell a fejre. A problémával foglalkozó tv műsorban megszólaló specialista szerint az ütések okozta sérüléseket a legtöbb kickbox versenyző nagyon alábecsüli.

Vannak olyan vélemények is, melyek szerint ezzel azért nem érdemes foglalkozni, mert a gyerekek egyszerűen nem ütnek olyan erősen hat évesen, inkább csak edzenek. Ez körülbelül 12 éves korukra változik, amikorra már megerősödnek és erősebbeket kezdenek ütni. Mindenesetre több hozzá értő javasolja, hogy az idősebb harcosok minden kiütés után, melyet elszenvednek, csináltassanak egy agyi scant. Így a szakavatott orvos specialista láthatja hosszú távon, hogyha valamilyen probléma lép fel.

Hollandiában több mint tíz kickbox szervezet van és egymástól külön, mindenféle együttműködés nélkül működnek. Mindegyik a maga szabályrendszerét követheti, ezért előállhat olyan eset, hogy ha egy tizenéves harcos mondjuk az adott szervezet szabályai szerint nem üthet vagy rúghat fejre, akkor egyszerűen átmegy egy másik szervezethez, ahol viszont megteheti. Több próbálkozás volt már az egységesítésre és egy nagy szervezet létrehozására, de eddig mindegyik ilyen kísérlet megbukott. Sajnos ezen okokból kifolyólag nincsenek egyértelmű irányelvek a szabályokat vagy az orvosi ellátást illetően, amiket egy-egy gálán alkalmaznak. Sok rajongó pedig - talán joggal - fél, hogy egy komolyabb incidens a kickbox betiltását eredményezheti az országban.

kickbox-gála.jpg
Bár a kickbox Hollandia leggyorsabban növekvő sportja, az elmúlt 20 évben szinte semmi nem volt a tv-ben az amúgy küzdősport-körökben oly jól ismert sportolókról. A szomorú ebben, hogy a hollandok - hacsak nem rajongók - java része sose hallott Ramon Dekkersről, Bas Ruttenről, Ernesto Hoostról, Overeemről, Aertsről, Schiltről, Spongról és a többiekről. A lista sajnos nagyon hosszan folytatható lenne.

Ezek az emberek egytől egyik élsportolók, akiknek nagyon oda kell figyelnie az étkezésre, a napi 2-3 edzésre. Legendák, akik jó pár K-1 címet nyertek. Sajnos a sport azonban alapvetően nem erről az oldaláról ismert, nem ezen dolgok kapcsán kapott rivaldafényt. A legismertebb a leghírhedtebb - a sport "hivatalos" rosszfiúja: Badr Hari, aki a szorítón kívüli problémái miatt került nem egyszer a holland hírekbe, újságokba. Olyan rossz kép alakult ki a sportról az évek során, hogy leginkább csak akkor kap média-visszhangot, ha valami hasonló történik ahhoz, amit Badr csinál néha, vagy ha valamelyik gálán verekedés, ne adj' Isten lövöldözés van. Természetesen nem Badr miatt van egyedül így, de az mindenesetre kijelenthető, hogy sajnos semmi pozitívat nem tett az ügy és a remélt változások érdekében.

Badr_Hari.jpg

Több évnyi hallgatás után a holland kormány egy része most készül megtiltani a 16 éven aluliak küzdelmét. A rajongók abban reménykednek, hogy valamiféle támogatást, segítséget is kapnak, hogy végre létrejöjjön egy nagy szervezet, mely egységbe foglalhatná a törekvéseket, előre lendíteni a szabványosítás ügyét a fentebb említett témákban és végre letisztázott irányelveket ad, melyek az egész profi szintre emeléséhez és a sport további evolúciójához elengedhetetlenek.

Talán így lehetővé válna az is, hogy a sportolók is megkapják a megérdemelt elismerést, az ismertséget. Az egyik tán biztató lépés, hogy Amszterdam városa sport tanácsadónak választotta Marloes Coenent, köszönhetően szakértelmének, lelkesedésének és a küzdősportokkal kapcsolatos tapasztalatának.

Répa Ádám, (C) 2013 a totaldamage.hu számára

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr35549237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása