TDMG Store

tdmg_sun_rashguard.jpg

Írj nekünk!

Utolsó kommentek

Hirdetés

TDMG Store

Tyrone Spong: Sarokkő vagy leggyengébb láncszem?

2013.06.24. 21:48 td_adamrepa

Bár az igazán magasszintű kickbox küszködik, hogy visszanyerje helyét és ismét lábra álljon a küzdősportok változó vidékén, a  GLORY mindent megtesz, hogy ezen változtasson.

spong.jpg

Történet

Az egész 2006 körül kezdődött, amikor is a mára elég híressé vált holland promóter Bas Boon összeállt az egyik legismertebb edzővel, Martijn de Jong-val és a médiaszakember Bertrand van der Ryd-vel. Aztán elég sok minden történt, mígnem 2009-ben már akkora nevekkel dolgoztak, mint az akkori esemény címmeccsét vívó Alexey Ignashov és Semmy Schilt. Ez volt az első, amit már az USA-ban is adtak.

Aztán 2010-ben megindult az ún. Glory World Series, ami tulajdonképpen egy 8 emberes középsúlyú MMA versenysorozat volt, nehézsúlyú kickbox versennyel összekötve. A finálé 2011 Májusában, Moszkvában volt (United Glory 14), ahol is Gokhan Saki nyerte a kickbox versenyt és az azóta a UFC-ben bunyózó Siyar Bahadurzada az MMA versenyt.

Mikor 2011-ben már erősen kezdtek látszani a világ legismertebb és legszínvonalasabb meccseit addig "összerakó" K-1 anyagi problémáinak súlyos hullafoltjai, páran megpróbálták megvásárolni a márkanevet. De az események máshogy alakultak, így végül a befektetők egy teljesen új szervezet elindítása mellett döntöttek, GLORY néven, miután megvásárolták a United Glory, a Golden Glory és az It's Showtime márkákat.

Ezután leszerződtették a világ top tehetségeinek színe-javát: Peter Aerts, Remy Bonjasky, Semmy Schilt, Gokhan Saki, Daniel Ghiţă, Albert Kraus, Giorgio Petrosyan és Yoshihiro Sato mind hozzájuk kerültek, az egykori United Glory, Golden Glory és It's Showtime főnök Bas Boon, Martijn de Jong, Simon Rutz pedig GLORY-szaktanácsadók lettek. Mindezek után 2012-ben a GLORY szövetséget kötött Ázsia vezető MMA szervezetével, a ONE FC-vel.

A sarokkő

Az elmúlt évtized vitathatatlanul egyik legjobb harcosa, tulajdonképp gyakran egyedül kellett vigye a sportot a hátán és helyt álljon, mikor mások lesérültek, börtönbe kerültek, vagy elhagyták a kickboxot az MMA kedvéért vagy más miatt.

A neve az átlag rajongót is becsábítja, ezzel pedig tulajdonképpen majdnem bármelyik küzdelmét eseménnyé téve. Ismerik, vonzza a figyelmet és fizetnek is érte, hogy lássák. Nem nehéz hát belátni, hogy miért is szeretne építeni rá a GLORY és miért akarják megmutatni őt minden komolyabb eseményükön. Spong nyugaton egyfajta rocksztár-státuszban van, de mint azt az alábbiakban meglátjuk, nem biztos, hogy most a kickboxnak erre van szüksége.

Kétségtelen, hogy Spong sok pozitívumot hoz a sportnak. Sokaknak már az is nagyon szimpatikus, hogy szemmel láthatóan sem az övek, sem a személyes diadalok nem érdeklik túlzottan. Karizmatikus figura, aki nagyon is észnél van és teljesen elutasítani látszik azt, hogy a játékszabályok szerint játsszon. Mindezekből elég sok a már általunk is bemutatott rövid dokufilmből is kitűnhetnek, a 'The King of the Ring'-ből.

Leggyengébb láncszem?

Azonban van egy elég nagy probléma, ami még komoly fejtörést okozhat a GLORY-nak. Spong nagyon szereti 'támogatni a családját' és ha róluk van szó, egy szempillantás alatt dobná a GLORY-t valami másért, ahol többet fizetnek. Olyasvalaki köré pedig, aki csakis az anyagi biztonság érdekében csinálja, elég nehéz egy promóciót felépíteni, nemhogy egy sportot (Amerikában ugyanis a kickbox a nagy tömegek előtt viszonylag elég ismeretlennek mondható).

Mikor Spong legutóbb a leütés után mégis felállt és nyert, a GLORY igazgatói valószínűleg egy elég nagy levegőt vettek. A probléma pedig, hogy a promóciónak komoly érdekei fűződnek egy olyan emberhez, akinek saját állítása szerint nincs rájuk szüksége. Mikor legutóbb Peter Aerts-et ütötte ki, egyértelművé tette motivációit - kijelenette, hogy semmi kifogása egy visszavágó ellen, ha jó alaposan megfizetik.

Spong jelenleg olyan helyzetben van, hogy igazából majdnem, hogy azt tesz, amit akar a küzdősportok terén. Miután mind a box, kickbox és MMA képességein is folymatosan dolgozik és érdeklődés is van, megteheti, hogy egyszerűen tényleg csak oda menjen, ahol a legtöbbet fizetik. Saját "filozófiája" is az ezen a téren, hogy igazából mindnyájan pénzért küzdenek, ezért logikus oda menni, ahol jól lehet keresni és 'támogatni tudja a családját'. Legutóbb egyébként egyszerűen a "pénzsúlyba" sorolta magát.

Hogyan tovább?

Spong tisztában van felelősségével is, de elmondása szerint nem okozott problémát, hogy a GLORY jelenleg legismertebb, leginkább húzónevű arca, aki egyszerre reklámozza őket és a sportot. De kezelni tudja a nyomást is. Nem esik pánikba, hiszen már 18 éves kora óta bunyózik nagyobb eseményeken.

A legutóbbi teljesítménye alapvetően nem valószínű, hogy keserű ízt hagyott volna a rajongók szájában, Spongot pedig úgy tűnik egyáltalában nem érdekelte a Danyo Ilunga elleni győzelme körül kialakult vita. Jött, látott, győzött és felvette a pénzt. De vajon elég lesz-e ez a GLORY és a kickbox jövőjéhez, hogy túlélhessenek és virágzásnak induljanak?

A kérdés tehát az, hogy lehet-e egy ilyen ember köré egy sportot építeni? Be kell látnunk, hogy ugyan sokaknak elég zavaró lehet, mikor valaki ennyire nyíltan csak saját magáért csinálja, amit csinál, de a ringbe is egyedül száll be...

Répa Ádám, (C) 2013 a totaldamage.hu számára

A bejegyzés trackback címe:

https://totaldamage.blog.hu/api/trackback/id/tr35376019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metadata 2013.06.26. 08:23:21

Egyszerűen kitűnő írás!
Én ugyan nem ismerem a Glory managment-jét, de egyetlen harcosra építeni a brandet egyszerűen nem lenne szabad! Erről a témáról mindig Kimbo esete jut eszembe.
Nem hiszem, hogy Tyrone nélkül halálra lennének ítélve, mondjuk az USA-ban biztosan nehezebb dolguk lenne. Dana csinálta jól. Töredékét fizette csak amit a Pride, most mégis ő van a csúcson.

td_adamrepa · twitter.com/adamrepa 2013.06.26. 11:25:49

@metadata: Köszönöm! Örülök, hogy tetszett! :)

james80 (törölt) 2013.06.26. 20:23:59

"Peter Aerts, Remy Bonjasky, Semmy Schilt, Gokhan Saki, Daniel Ghiţă, Albert Kraus, Giorgio Petrosyan és Yoshihiro Sato "velük már nem lehet eladni gálákat? Mi a picsa történt?

metadata 2013.06.27. 09:07:42

@james80:
Nézzük sorban:
Peter Aerts. Ismert, de nem cseng a neve annyira jól mint rég. Én imádom, de nem vennék rá jegyet, mert nem akarnám látni ahogy egy ifjú titán legyőzi.

Remy Bonjasky. Hiába 3x-os K1 champ, nagyon megosztó személyiség. Nagy név, de inkább csak a csajok szeretik nézni.

Semmy Schilt. Hiába hatalmas, unalmas hogy mindig győz. Én szívesen nézem, mert tudom hogy nem könnyű egy ekkora testet mozgatni (főleg ha cucc nélkül teszi), de nem mindenki van oda érte.

Albert Kraus. Úgy 6 évvel ezelőtt még szépen ívelt felfelé, de mostanra már csak stagnál (mondjuk az utóbbi meccseit nem láttam). Szerintem motivációja jelentős részét elvesztette. Mondhatjuk hogy Hollandiában és Japánban sztár csak.

A többiek mondjuk tényleg nagyon tehetségesek, de kevésbé ismertek, főleg az USA-ban.

td_adamrepa · twitter.com/adamrepa 2013.06.27. 10:19:07

@metadata: Nagyon helyesen látod. Nem arról van szó tehát, hogy nincs tehetség, hanem arról, hogy kevéssé ismertek (főleg az USA-ban). És pont ez a baj - a kickbox utoljára a '70-es, '80-as években volt széles körben népszerű és nagy az USA-ban. Pedig az egy hatalmas piac, amire szükség van ahhoz, hogy a sport talpon maradjon és növekedjen. Láttuk, hogy a K-1 hogy járt.. Ha nem tudják kifizetni a tehetségeket, azok egyszerűen pályát változtatnak, hiszen valamiből meg kell élniük (és általában ugye családos emberekről van szó ráadásul).

Aerts és Bonjasky legendák, de lássuk be - inkább kifele áll a szekérrúd, semmint befele. Kiöregedtek. Okozhatnak még komoly gondot nem egy harcosnak, de címet már nem fognak nyerni. Kraussal valóban gondok vannak. Schilttel is, de erről szól következő cikkem, szóval most nem megyek bele jobban. ;)

Új arcokat kell tehát felépíteni az USA-ban, nagy neveket csinálni, akikre beülnek, akikért hajlandóak fizetni az emberek. Van rá esély. A Glory mögött most milliárdosok vannak - a megfelelő stratégiával kihasíthatnak a piacból maguknak.

kicsit a UFC is gondban van ilyen utánpótlás terén - Silva és GSP után csak Jones marad nekik, hisz' a többiek nagyon messze vannak a szupersztár státusztól.

james80 (törölt) 2013.06.27. 10:26:47

@metadata: Egyet értek azzal amit leírtál és pont azért amit leírtál szerintem simán el lehet velük gálákat adni megfelelő marketingek , hiszen mint legendák.
Tyrone nekem mindig olyannak tűnt aki közvetlenül az élvonal mögött van pár hajszállal ez nyilván azóta változott. De én nem érzem benne azt az átütő erőt. Gokhan Saki sokkal piacképesebb lehetne szerintem maga a stílusa is jobban eladható.
( Természetesen nem veszem figyelembe a számokkal dolgozó valóban hozzá értő pénzcsinálók véleményét .)

james80 (törölt) 2013.06.27. 10:48:53

@adamrepa: Kik lennének azok az új arcok szerinted?
( Ha nem várnám még mindig A Vörös Skorpió visszatérését és hasonlókat nyilván képes lennék legalább nyomokban az objektivitásra.)

james80 (törölt) 2013.06.27. 11:01:31

@james80: A 2004-es Ignashov eljövetelére gondolok

td_adamrepa · twitter.com/adamrepa 2013.06.27. 11:21:07

A skorpiót én is nagyon szeretem. :) Nos, vannak még feltörekvő, kicsit névtelenebb arcok, sőt, biztos olyanok is vannak, mint Jones a UFC-ben, akiket még nem is ismerük, de egyszer csak betoppannak. Saki piacképes lehet valóban, stílusa miatt is. Ha Hari összeszedné magát, még rá is lehetne építeni (bár most mehet megint bíróságra október 10-én). Igaz, ők nem új arcok. Spong nagyon jól eladható kint, ez tény. Hirtelen nehézsúlyhoz még Rico Verhoeven jut esetleg eszembe.

Egyébként pl Danyo Ilunga nagyon, nagyon tehetséges. Szerintem hatalmasat fejlődött. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy Amerikában a nagyobb súlykategóriák jobban eladhatóak. Mindenki nagydarab bunyósokat akar látni, meg sok KO-t. Ilyen téren a GLORY nem áll jól. A félnehézsúlyt tulajdonképp csak most kezdték építgetni (Ondrej Hutnik, Vladimir Mineev,..).

Berobbani kisebb súlycsoporttal, és inkább technikásabb emberekkel, mint pl Petrosyan nem hiszem, hogy lehetne. Az amerikaiaknak ehhez még edződniük kell.

Meg aztán a marketing gépezet is iszonyúan fontos. A UFC ebben rengeteget fejlődött, de még mindig vannak gondok. Aki szorosan követi a sportot, az képben van, de nagy tömegek előtt pl Weidman vagy Grant elég ismeretlenek, holott mindketten címmeccset fognak vívni rövidesen.

Amúgy szerintem még Muay Thai bunyósokat lehetne elcsábítani és bemutatni - rögtön így elsőnek Simon Marcus jut eszembe, aki eredetileg már a GLORY 5 gálán bunyózott volna. Ő 2012-ben 6-0-át alakított, ami nem rossz.. Vagy ott van a 95 kg-os Nathan "Carnage" Corbett is, aki egyszerűen egy romboló. Lehet, hogy nem a legnagyobb technikus, de Ilunga, Zabit Samedov ellen vagy Spong elleni újrán nagyon sokan megnéznék szerintem. Nehézsúlyban lenne még pár lehetőség előtte - Saki, Ghita pl.

Kisebb súlykategóriában lenne még ötletem, de szerintem a siker kulcsa Amerikában a nehéz, félnehéz-súly és a marketing. Utána lehet építeni és hangsúlyosabbá tenni a többit. Igazából a pénz valószínűleg megvan, remélem a stratégia is meglesz mögötte.

metadata 2013.06.27. 11:42:33

Tyront én az első meccsén "felfedeztem", akkor még 70 kiló körül mozgott a Showtime gálákon és tervezte csak nehézsúlyú K-1 szereplést.

Egyébként nekem is kicsit furcsán hangzott elsőre hogy egyetlen jól eladható harcos mennyire fontos a Glorynak, de ha csak a saját példámat nézem akkor egyértelműen én is Ignashov térde miatt kezdtem el rendszeresen K-1 gálákat nézni, szóval abszolút van benne valami.

metadata 2013.06.27. 11:45:36

Off:
Nem kell jósnak lenni ahhoz sajnos hogy kijelenthessük: nem fogjuk a skorpiót régi fényében látni már.

Mióta nem használja a térdeit nem elég hatékony. Történhetet valami. Valakit súlyosan megsebesített esetleg... vagy nem tudom. Életveszélyes technikája volt az biztos.

james80 (törölt) 2013.06.27. 15:31:44

@metadata: Ha jól emlékszem megváltoztatták a clinch szabályát ami neki már annyira nem feküdt.
@adamrepa: Külön köszönet ezért az írásért!
Lehet az amerikai piacra pár a fiatal Carter Williamshez hasonló formát kellene Spong mellé felhozni.A jó helyi erők mindig sokat dobnak a népszerűségen.

metadata 2013.06.27. 16:23:39

@james80
Ha visszaemlékszel Schilt miatt hozták be, hogy a térdelés pillanatában el kell engedni a fejet mert bárkit instant behúzott térdre erölködés nélkül. Ignasov akkor már régen nem térdelt, valami más lehetett ennek a hátterében. Ez egy jó kis AIHL:
www.youtube.com/watch?v=K0CxUX3vspQ

A kedvencem az volt mikor simán vesztésre állt Bregy-vel szemben, és a 3. menetben lerúgta a feját a svájcinak egy roundhouse-al.
Bocsi az offért.

james80 (törölt) 2013.06.27. 17:49:07

@metadata: Emlékszem erre , de nekem úgy rémlik , hogy előtte behozták a 3mp lehet befogva tartani a fejet.(Egyszerűen lusta vagyok utána nézni)
Ignasovnál az "ivással töltött éjszakák és alvással töltött nappalok nem múltak el nyomtalanul".
Mindenesetre drukkolok , hogy a Glory sikeres legyen és újra hatalmas harcokat láthassunk óriási arénákban.
süti beállítások módosítása